Overeenkomst met Spanje over fiscale zekerheid voor fondsen en investeerders

06/02
2013
De Nederlandse overheid heeft met Spanje een overeenkomst gesloten over de fiscale aspecten van het zogenoemde besloten fonds voor gemene rekening, een Nederlands investeringsvehikel. Deze 'Competent Authority Agreement' geeft fiscale duidelijkheid voor deze structuur waarbij vermogen wordt gebundeld, ook wel ‘asset pooling’ genoemd.

Asset pooling is het bundelen van te beleggen vermogens met als voornaamste doel rendementsverbetering en risicospreiding. Door vermogens te bundelen in besloten fondsen voor gemene rekening kunnen door financiële instellingen aanzienlijke kostenbesparingen voor investeerders worden gerealiseerd. De overeenkomst is door de bevoegde autoriteiten van Spanje en Nederland ondertekend op 18 december 2012 en is in werking getreden op 1 januari 2013.

Het besloten fonds voor gemene rekening wordt als investeringsvehikel gebruikt door binnen- en buitenlandse pensioenfondsen en andere investeerders. Ook met Spanje is afgesproken dat het besloten fonds voor gemene rekening als fiscaal transparant wordt beschouwd. Dat betekent dat het fonds zelf op geen enkele wijze belastingplichtig is in Nederland. Hierdoor wordt voorkomen dat de investeerders, als gevolg van hun deelname in het fonds, worden geconfronteerd met een additionele belastingheffing in vergelijking met de situatie waarin zij zelf rechtstreeks in de Spanje zouden beleggen. De fiscale zekerheid vooraf is van belang voor de financiële sector in Nederland. Hierdoor kunnen voor nieuwe en bestaande fondsen investeerders aangetrokken worden, wat goed is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector.

Momenteel heeft Nederland – naast de overeenkomst met Spanje – ook overeenkomsten met Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten gesloten inzake de fiscale behandeling van besloten fondsen voor gemene rekening. Met Duitsland is een bepaling in het nieuw gesloten belastingverdrag overeengekomen.

Datum: woensdag 6 februari 2013, 10:50
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Canada, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry