Brekend: SNS Reaal genationaliseerd

01/02
2013
De noodlijdende bank-verzekeraar SNS Reaal komt volledig in staatshanden. Dat is zojuist bekendgemaakt door het ministerie van Financiën. Nationalisatie is onvermijdelijk geworden nadat onderhandelingen met private-equity partijen zijn afgeketst. "Zonder ingrijpen zou SNS onherroepelijk failliet zijn gegaan", aldus minister Dijsselbloem. De redding kost de staat 3,7 miljard euro plus 5 miljard aan garanties. De top van SNS Reaal stapt per direct op.

Uit de brief van het ministerie van Financieen:

Vanwege de ernstige problemen waarin SNS REAAL en SNS Bank verkeren, de onmogelijkheid voor SNS REAAL en SNS Bank zich via de financiële markten of anderszins te financieren, de omvang van de te verwachte verliezen op de vastgoedportefeuille, is er mede gelet op de financiële consequenties voor de Staat der Nederlanden in redelijkheid geen ander geschikt alternatief dan ter afwending van het dreigende gevaar voor de stabiliteit van het financiële stelsel gebruik te maken van de bijzondere interventiebevoegdheden uit Deel 6 van de Wft.”

Vastgoeddebacle

Opmerkelijk is dat de afgetreden top van SNS, verantwoordelijk voor het vastgoeddebacle, de nationalisatie niet steunt:

SNS REAAL N.V. maakt bekend dat haar bestuurders de heren Ronald Latenstein CEO en Ference Lamp CFRO en de voorzitter van de Raad van Commissarissen de heer Rob Zwartendijk terugtreden uit hun functies. Reden voor deze beslissing is dat zij geen verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor het nationalisatiescenario.

Datum: vrijdag 1 februari 2013, 14:19
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry