Weekoverzicht Defensie-operaties

05/02
2013
Militaire instructeurs van Defensie gingen in Burundi en Zuid-Soedan aan de slag, terwijl beveiligingsteams van de mariniers verschillende koopvaardijschepen beschermden. Een overzicht van Defensie-operaties van 28 februari tot en met 3 februari.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), waren aan boord van diverse Nederlandse schepen. Een team verbleef op MV Husky van de firma Heerema en ging na het bereiken van de eindbestemming Colombo aan land. Een ander team voer mee met MV Volvox Olympia van de firma Van Oord, op weg naar de eindbestemming Jebel Ali. Een derde VPD embarkeerde aan boord van de MV Happy Diamond van de firma Spliethoff voor de reis richting de eindbestemming in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Acota

3 militaire instructeurs vertrokken woensdag naar Burundi om in het kader van de Africa Contingency Operations Training & Assistance (ACOTA) programmatrainingen te verzorgen. In Burundi trainen verschillende landen militairen die aan de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM) gaan meedoen.

Zuid-Soedan

Nederlandse instructeurs gaven een basistraining onderzoeksvaardigheden in Bor, de hoofdstad van de staat Jonglei in Zuid-Soedan. Dat gebeurde in samenwerking met het met Nederlands ontwikkelingsgeld gesteunde Safety and Access to Justice-project.

Dagelijks werd er aan 15 tot 20 Zuid-Soedanese politieagenten en rechercheurs lesgegeven in basisvaardigheden als rechercheren en strafrechtelijke onderzoeken. De Engelstalige les werd door een bereidwillige student vertaald. Er bleek veel kennis aanwezig bij de cursisten. De training werd afgesloten met een officiële certificaatuitreiking.

Nederland draagt sinds maart 2012 bij aan de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS). Naast 3 burgermedewerkers die via het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uitgezonden, bestaat de bijdrage uit militairen en politie-instructeurs. 7 stafofficieren zijn op het hoofdkwartier in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba geplaatst. 17 marechaussee en politie-instructeurs zijn aan het werk bij de politieafdeling van de missie UNPOL. Allen werken verspreid over Zuid-Soedan, net als 2 Nederlandse liaison-officieren die de contacten tussen het Zuid-Soedanese leger en de missie onderhouden.

Afghanistan

In verschillende districten van de provincie Kunduz werden trainings- en begeleidingsactiviteiten verzorgd voor Afghaanse agenten. Ook ging in Kunduz-stad de vervolgcursus voor vrouwelijke Afghaanse agenten verder. Daarnaast begon de 2e groep van Afghaanse trainers aan hun opleiding tot mentor. Hierdoor kunnen Afghanen in de toekomst hun eigen trainingen mentoren en begeleiden.

Het Afghaanse jongetje dat op de dag voor kerst door een Nederlands voertuig werd aangereden, is uit het ziekenhuis ontslagen. Na verschillende operaties is hij inmiddels voldoende hersteld. Wel komt hij nog terug voor controle en poliklinische behandeling.

F-16's

Nederlandse F-16’s ondersteunden coalitietroepen op de grond. Zaterdag werd een kamp waarop Afghaanse en Amerikaanse eenheden verblijven vanuit verschillende richtingen onder vuur genomen. Een Nederlandse F-16 wierp op aanwijzing van coalitietroepen een bom af op de positie waaruit ze onder vuur werden genomen.

Turkije

De kwartiermakers van de Patriots in Turkije keerden dinsdag terug naar Nederland. De afgelopen weken hebben zij in Turkije de komst van de hoofdmacht voorbereid. Nu de Nederlandse eenheden operationaal zijn, zit het werk voor hen erop. De Nederlandse Patriot-eenheden zijn op verzoek van Turkije gestationeerd in de omgeving van Adana, om de bevolking en het grondgebied te beschermen tegen eventuele aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië.

De Nederlandse militairen verrichten hun werkzaamheden op goed beveiligde locaties. Een daarvan is een grote militaire basis. Gastland Turkije verzorgt de beveiliging.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Zoekteams

Zoekteams van Defensie ondersteunden politie en personeel van de FIOD bij invallen op 33 plaatsen in Nederland. Met speciale apparatuur zocht men in woningen en loodsen. Met de apparatuur kan het AST zoeken in moeilijk toegankelijke en geheime ruimtes. Bij de actie zijn 6 personen aangehouden en is beslag gelegd op onder meer auto's, boten, sieraden en bankrekeningen.

Reddingshelikopters van Defensie kwamen 5 keer in actie voor het vervoeren van patiënten. Vanaf de Waddeneilanden werden patiënten naar ziekenhuizen in Sneek en Leeuwarden gebracht.

Bommen

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine ruimden 4 explosieven, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Explosievenruimers van Defensie kwamen 16 keer in actie. Een van de acties was het ontmantelen van 6 bommen op Vliegbasis Leeuwarden. Het ging om 4 Britse 500-ponders en 2 100-ponders van Amerikaanse makelij. De projectielen waren gevonden voorafgaand aan werkzaamheden op de basis. De militaire specialisten verwijderden de ontstekingsmechanismen, waarna ze de gedemonteerde bommen naar Den Helder transporteerden. De EOD laat ze op een later tijdstip op zee ontploffen.

Illegalen

In het Caribisch gebied hield de Kustwacht nabij Aruba 16 illegalen aan in een boot die voor de kust voer. Er waren 18 mensen aan boord, inclusief de kapitein en een bemanningslid. Alle opvarenden zijn overgedragen aan de politie voor verdere afhandeling. De kapitein en bemanningslid, beide met Venezolaanse nationaliteit, zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Daarnaast hielp de Kustwacht bij de zoektocht naar een vermiste man op zee. De boot waar de man op voer was zonder brandstof komen te zitten en maakte water. Er is door de helikopter van de lokale politie uitgebreid gezocht naar het vaartuig en de opvarende, maar zonder resultaat. 's Middags is tevens een vliegtuig van de Kustwacht, de Dash 8, opgestegen om te assisteren bij de zoekactie. Desondanks werden de vermiste en zijn boot niet aangetroffen.

Datum: dinsdag 5 februari 2013, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Burundi, Colombo, Den Helder, Friesland, Leeuwarden, Noord-Holland, Pakistan, Sneek, Soedan, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry