Eerste operationele uitzending Hr. Ms. Friesland

28/01
2013
Het nieuwe patrouilleschip Hr. Ms. Friesland is vandaag naar het Caribisch Gebied vertrokken. Het is de eerste keer dat een van de nieuwe patrouilleschepen van de marine operationeel wordt uitgezonden. Naast de territoriale verdediging van het Koninkrijk, wordt het schip in het Caribisch Gebied onder meer ingezet voor antidrugsoperaties.

De Friesland fungeert de komende 4 maanden in de Cariben als stationsschip. Voor counterdrugszaken buiten de territoriale wateren krijgt de Friesland een daartoe gemachtigd ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Voor operaties binnen de territoriale wateren wordt een kustwacht boardingteam ingescheept. Een ‘vast’ mariniersteam beveiligt tijdens de boardings het schip en personeel. Tot slot is de Friesland uitgerust met een Belgische Alouette helikopter en beschikt het over een 2 snelle vaartuigen van het type FRISC.

Uiteenlopende taken

Hr. Ms. Friesland is een van de 4 nieuwe flexibel inzetbare Ocean-going Patrol Vessels. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding.

Datum: maandag 28 januari 2013, 16:41
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry