Utrecht investeert in kwaliteit cultuuronderwijs

24/01
2013
24-01-2013

De gemeente Utrecht wil in een periode van 3 jaar gefaseerd de cultuureducatie vernieuwen.

Een nieuwe aanpak moet de kwaliteit van cultuuronderwijs in en rond de school bevorderen.

Vanaf 2014 kunnen Utrechtse scholen hiervoor rechtstreeks bij de gemeente subsidie aanvragen. Dit biedt scholen de mogelijkheid om cultuuronderwijs gerichter door alle leerjaren te organiseren. Ze zijn vrij in hun keuze met welke culturele instellingen zij in zee gaan. Hiermee stimuleert de gemeente het cultureel ondernemerschap in de stad.

De gemeente investeert in cultuureducatie om zoveel mogelijk leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs kennis te laten maken met cultuur. Leerlingen krijgen zo de kans hun creatief talent te ontdekken en ontwikkelen. Cultuureducatie wordt nu door het Utrechtse Centrum voor de Kunsten (UCK) georganiseerd, bemiddeld en aangeboden aan de scholen. In het nieuwe stelsel komt de regie bij de scholen zelf te liggen en kunnen zij cultuureducatie zowel bij het UCK als bij andere instellingen afnemen. De nieuwe aanpak wordt gefaseerd ingevoerd, zodat scholen, culturele instellingen en het UCK zich hierop kunnen voorbereiden.

Vanaf 2014 kunnen scholen in het primair en voortgezet onderwijs voor cultuureducatie rechtstreeks subsidie aanvragen bij de gemeente Utrecht. Voorwaarde is dat ze hiervoor een plan indienen met leerdoelen en leeropbrengsten. Ongeveer 1/3 van de scholen heeft al beleid op het gebied van cultuureducatie. Scholen die dit nog niet hebben, kunnen hier de komende 3 jaar ondersteuning bij krijgen. Ook culturele instellingen kunnen begeleiding krijgen om hun aanbod beter te laten aansluiten bij het cultuuronderwijs op de scholen.

De gemeente Utrecht wil met deze nieuwe aanpak de kwaliteit van cultuureducatie versterken, de inzet van subsidie voor cultuureducatie transparanter maken en meer culturele instellingen de mogelijkheid tot samenwerking met onderwijs te geven. De nieuwe aanpak van cultuureducatie in Utrecht sluit aan bij adviezen van de PO Raad en de Raad voor Cultuur en bij het beleid van de minister Bussemaker van Onderwijs, die vindt dat cultuureducatie thuishoort in het hart van het onderwijs.

Vanaf 2010 is de wereld van cultuureducatie in beweging. Landelijk was er sprake van forse bezuinigingen op culturele instellingen en nieuw beleid op het gebied van cultuureducatie. Utrecht blijft desondanks investeren in cultuuronderwijs en amateurkunst. In cultuureducatie investeert de gemeente de komende jaren 2,8 miljoen euro per jaar.

Voor het organiseren van cursussen voor amateurs blijft de gemeente aan het UCK subsidie verstrekken. Daarnaast investeert de gemeente 1,5 miljoen in het huidige pand van het UCK aan het Domplein.

De hoofdlijnen van deze nieuwe aanpak van cultuureducatie zijn voorjaar 2012 bekend gemaakt.

De gemeenteraad moet nog over dit voorstel besluiten.

Datum: donderdag 24 januari 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry