Gletsjers in de Andes smelten harder dan ooit gemeten

23/01
2013
Een omvangrijke analyse van de gletsjers in de Andes wijst erop dat deze in de afgelopen 300 jaar nog nooit zo snel smolten als nu. En dat is het resultaat van klimaatverandering: het gebied waarin de gletsjers pronken is in vijftig jaar tijd 0,7 graden Celsius warmer geworden.

Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers in het blad The Cryosphere. Ze baseren hun conclusies op onder meer veldobservaties, lucht- en satellietfoto’s. Hun onderzoek is de meest omvangrijke analyse die tot op heden van de gletsjers in de Andes is gemaakt. De onderzoekers bestudeerden gletsjers in Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia.

Harder smelten

Gletsjers wereldwijd krimpen sinds de Kleine IJstijd (van de zestiende tot het midden van de negentiende eeuw) langzaam. De aarde warmt sinds die ijstijd op en de gletsjers leveren in. Maar de laatste decennia gaat het opeens opvallend hard. Dat blijkt ook weer uit dit onderzoek. De gletsjers in de Andes smelten sinds de jaren ’70 sneller dan in de 300 jaar die achter ons ligt het geval was. Gemiddeld zijn de gletsjers sinds de jaren ’70 met dertig tot vijftig procent gekrompen.

Datum: woensdag 23 januari 2013, 08:46
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry