Gammaflits bombardeerde wellicht de Middeleeuwse aarde

22/01
2013
In de achtste eeuw werd de aarde gebombardeerd met straling met een hoge energie. Lang was onduidelijk waar die straling precies vandaan kwam, maar twee astronomen denken er nu uit te zijn. Een gammaflits zou het bombardement veroorzaakt hebben.

In 2012 ontdekte onderzoeker Fusa Miyake iets bijzonders toen hij de jaarringen van bomen bestudeerde. In de ringen die in het jaar 775 tot stand kwamen, vond hij grote hoeveelheden van de isotopen Koolstof-14 en Beryllium-10. Deze twee isotopen ontstaan wanneer straling afkomstig uit de ruimte in botsing komt met stikstofatomen. De ontdekking suggereerde dan ook dat de aarde in het jaar 774 of 775 gebombardeerd werd met straling.

Zonnevlam

Direct gingen onderzoekers op zoek naar verklaringen: welke verschijnselen in de ruimte konden deze straling op de aarde hebben afgevuurd? Een zonnevlam misschien? Nee: zonnevlammen zijn niet sterk genoeg om zoveel koolstof-14 te produceren. Bovendien moeten grote zonnevlammen wel vergezeld worden door poollicht en in geschriften uit die tijd wordt daar niet over gerept. Een supernova dan? Geschriften wijzen erop dat die in 776 zichtbaar was: te laat om het verschijnsel in de jaarringen te verklaren.

Datum: dinsdag 22 januari 2013, 16:01
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry