De ruimte exploiteren en koloniseren: mag dat eigenlijk wel?

20/01
2013
Mars One wil een nederzetting op Mars stichten en Planetary Resources wil grondstoffen van asteroïden gaan halen. Het zijn stuk voor stuk wilde plannen. Maar mogen zij zich die grondstoffen wel toe-eigenen en is het wel toegestaan om stukjes Mars te koloniseren? Tijd om in de ruimteverdragen te duiken!

Met veel ophef presenteerden ambitieuze ruimtevaartondernemingen zoals Planetary Resources en Mars One het afgelopen jaar hun plannen. Vol enthousiasme vertellen ze over hun plan van aanpak, hoe ze de boel gaan financieren en wat hun doelstellingen zijn. Aan de juridische kant van het verhaal lijken ze voorbij te gaan. Geen wonder dat veel mensen zich na dergelijke ambitieuze verhalen eens achter de oren krabben. Mag dat allemaal wel? Van wie zijn de planeten en asteroïden eigenlijk? En aan wie behoren de grondstoffen die uit die asteroïden komen nu eigenlijk toe?

Province of all mankind

Om een antwoord op die vragen te vinden, moeten we in eerste instantie in het oudste VN ruimteverdrag duiken. Het dateert uit 1967 en heet voluit het Verdrag inzake de beginselen waaraan de activiteiten van Staten zijn onderworpen bij het onderzoek en gebruik van de kosmische ruimte, met inbegrip van de maan en andere hemellichamen. De ruimte wordt hierin heel fraai aangeduid als `province of all mankind`. En dat geeft direct antwoord op die prangende vraag aan wie de ruimte en de hemellichamen nu toch toebehoren. “Er is geen eigendom in de ruimte,” vertelt drs. Tanja Masson-Zwaan, werkzaam bij de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van lucht- en ruimterecht, ons. “Staten (en dus hun onderdanen) mogen zich geen hemellichamen toe-eigenen, maar ze mogen ze wel vrij gebruiken.”

Datum: zondag 20 januari 2013, 09:00
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry