Duinen poetsen ouderdomsvlekken op Titan weg

18/01
2013
De meeste manen van Saturnus kunnen hun pokdalige gezichten niet verbergen en laten duidelijk zien hoe oud ze zijn. Maar Titan vormt een uitzondering. De maan lijkt waarschijnlijk veel jonger, omdat zandduinen de kraters vullen.

“De meeste manen rondom Saturnus hebben duizenden en duizenden kraters op hun oppervlak,” vertelt onderzoeker Catherine Neish. “Tot op heden hebben we zo’n vijftig procent van het oppervlak van Titan in hoge resolutie gezien en we hebben slechts zestig kraters ontdekt.” Hoe kan dat?

Ganymedes

Om een antwoord op die vraag te vinden, bestudeerden de onderzoekers Ganymedes: een maan van Jupiter. Ganymedes is een grote maan die sterk op Titan lijkt. De onderzoekers verwachtten dan ook dat de vorm van de kraters op de twee manen vergelijkbaar zou zijn. Maar dat is niet het geval. “We ontdekten dat de kraters op Titan gemiddeld enkele honderden meters minder diep zijn dan vergelijkbare kraters op Ganymedes,” vertelt Neish. “Dat suggereert dat er op Titan een proces bezig is waarbij de kraters gevuld worden.”

Wind

Waarschijnlijk worden de kraters op Titan langzaam maar zeker gevuld met zand dat door winden wordt meegevoerd. Op Ganymedes speelt dat proces niet, omdat de maan geen atmosfeer heeft en dus ook geen wind ervaart.

Datum: vrijdag 18 januari 2013, 14:30
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry