Officier niet-ontvankelijk in fraudezaak Family House

18/01
2013
Den Haag , 18-1-2013

De officier van justitie is niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van een 44-jarige verdachte van fraude met kinderopvangtoeslag bij gastouderopvang Family House. De rechtbank Den Haag oordeelt dat het opsporingonderzoek vanaf het begin een onjuiste insteek heeft gehad en de officier van justitie verzuimd heeft corrigerend op te treden. Ook in de zaak tegen zes medeverdachten oordeelt de rechtbank dat de officier van justitie niet-ontvankelijk is.

2,5 miljoen

Het Openbaar Ministerie vervolgde de man voor het valselijk opmaken van arbeidsovereenkomsten en het op valse gronden aanvragen van kinderopvangtoeslag. Hij zou tussen 2006 en 2011 bijna 2,5 miljoen euro aan kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. In de visie van het Openbaar Ministerie was geen sprake van daadwerkelijke kinderopvang en werd er voor veel meer uren kinderopvangtoeslag aangevraagd dan nodig was.

Onterecht verdacht

De rechtbank concludeert na bestudering van het dossier dat er in feite geen sprake is geweest van een concrete verdenking van een strafbaar feit. De verdenking was gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de destijds geldende regelgeving. De aanhouding van de man en de voorlopige hechtenis hebben op onterechte gronden plaatsgevonden. Hij is daardoor publiekelijk onterecht gestigmatiseerd als fraudeur. Het is wenselijk dit stigma weg te nemen, zo stelt de rechtbank.

Niet-ontvankelijk verklaring

De rechter verklaart de officier van justitie niet-ontvankelijk als hij niet het recht had om iemand te vervolgen, bijvoorbeeld als een misdrijf verjaard is of de politie en het Openbaar Ministerie tijdens de opsporing de spelregels hebben overtreden. De zaak is daarmee afgedaan. De rechter komt niet toe aan de vraag of veroordeling of vrijspraak moet volgen.

 

Datum: vrijdag 18 januari 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry