Warm 2012 moet acht warmere jaren voor zich dulden

17/01
2013
2012 was een relatief warm jaar. Maar niet het warmste jaar sinds de metingen begonnen. Sterker nog, het jaar eindigt maar nipt in de top tien: het is het op acht na warmste jaar ooit gemeten. Wel past het jaar mooi in de lange trend van steeds hoger wordende wereldwijde temperaturen.

Dat meldt NASA’s Goddard Institute for Space Studies. De gemiddelde wereldwijde temperatuur in 2012 was 14,6 graden Celsius.

Warmer

Het instituut houdt de oppervlaktetemperaturen wereldwijd in de gaten en vergelijkt deze regelmatig met de gemiddelde temperaturen uit de twintigste eeuw. Uit de vergelijkingen blijkt ook nu weer dat de aarde tegenwoordig met warmere temperaturen te maken heeft dan enkele decennia geleden. De gemiddelde wereldwijde temperatuur blijkt sinds 1880 met zo’n 0,8 graden Celsius gestegen te zijn.

Weer versus klimaat

De onderzoekers benadrukken dat bepaalde weersverschijnselen ervoor kunnen zorgen dat temperaturen het ene jaar ietsje hoger uitvallen dan het andere jaar. Maar deze weersverschijnselen kunnen de temperatuurstijging over meerdere decennia (die we nu zien plaatsvinden) niet verklaren. Om een goed beeld van deze trend te krijgen, moeten we ook niet naar jaren, maar naar decennia kijken, zo legt klimatoloog Gavin Schmidt uit. “Eén jaar meer aan gegevens is op zichzelf niet significant. Wat er wel toe doet is dat dit decennium warmer is dan het vorige decennium en dat dat decennium weer warmer was dan het decennium daarvoor. De planeet warmt op.” Over de oorzaak daarvan kan Schmidt duidelijk zijn. “We pompen steeds meer koolstofdioxide in de atmosfeer.”

Koolstofdioxide

In 1880 – het jaar waarin het instituut startte met het meten van de oppervlaktetemperaturen – bevond zich nog ongeveer 285 ppm (parts per million, deeltjes per miljoen) koolstofdioxide in de atmosfeer. In 1960 ging het al om 315 ppm. Vandaag de dag is het meer dan 390 ppm.

Datum: donderdag 17 januari 2013, 10:15
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry