Van Bijsterveldt haalt 7 ton terug bij school

30/09
2009
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vordert bijna zeven ton rijksbijdrage terug van het Friesland College. ,,Ik kan het niet over mijn kant laten gaan dat de school de voormalige bestuursvoorzitter Klaas Koops de overdadige vertrekregeling van ruim 1,3 miljoen euro heeft betaald'', aldus de bewindsvrouw. De 6,9 ton die ze nu van de school vordert, is het verschil tussen genoemd bedrag en de vergoeding die Koops volgens de kantonrechter zou hebben gekregen: 6,5 ton.

Niet Koops, maar het Friesland College moet dus betalen. ,,Dat is de werkelijkheid. De Raad van Toezicht heeft die overeenkomst gesloten. Daar kan ik niet aan komen. Ik hoop wel dat de terugvordering het Friesland College stimuleert om die overeenkomst open te breken.''

Rijksbijdrage

Koops zou moeten toegeven, vindt de staatssecretaris : ,,Iemand op dat niveau moet toch doen wat goed is en beseffen dat adel verplicht, dat er sprake moet zijn van gematigdheid en dienstbaarheid. Hij moet zich ervan bewust zijn dat het gaat om gemeenschapsgeld, bestemd voor het onderwijs. Ik kan die betaling van 1,3 miljoen echt niet laten gebeuren. Dat zou een vrijbrief zijn voor meer van dit soort zaken.'' Met haar ingreep wil ze nu ook een voorbeeld stellen.

Van Bijsterveldt noemt de kantonrechtersregeling van 6,5 ton ,,toch ook al wel heel mooi.'' De rijksbijdrage aan de school, die toch al moest bezuinigen, blijft wel zodanig dat het onderwijs er niet onder lijdt, zegt de staatssecretaris. Ze zal minder inhouden als Koops de school inderdaad terugbetaalt.

Het Friesland College biedt een groot aantal middelbare beroepsopleidingen. Ze zijn gevestigd in Leeuwarden, Heerenveen en Drachten.

Datum: woensdag 30 september 2009, 09:56
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry