Maya’s konden wél goed voorspellen

09/01
2013
De kalender die de Maya's hebben gemaakt, mag dan niet het einde van de wereld hebben voorspeld, helemaal nutteloos is het ding niet. Zo blijken de Maya accuraat een zonsverduistering in 1991 te hebben voorzien. Dat blijkt uit het nieuwe wetenschappelijke boek van het antropologen echtpaar Harvey en Victoria Bricker Astronomy in the Maya Codices, dat zich grotendeels baseert op een Maya-document dat zich in Duitsland bevindt.

Deze 'Dresden Codex' is recent bekend geworden omdat het een doemvoorspelling van de Maya's zou bevatten voor 21 december 2012. Zoals algemeen bekend, is de wereld toen niet vergaan. Antropologen ontdekten in de Dresden Codex - een langwerpig document van ongeveer 39 moderne bladzijden - nauwkeurige sterrenkaarten en ook voorspellingen hoe de stand van de sterren en maan in de toekomst zou zijn. Voor 11 juli 1991 werd een zonsverduistering voorspeld die er daadwerkelijk is geweest.

Deze zonsverduistering begon boven de Stille Oceaan en liep over Mexico, Guatemala, Honduras en Belize heen, de landen die tegenwoordig liggen op de plek waar ooit het Maya-rijk was gevestigd. Voor een beschaving uit de twaalfde eeuw is dat een hele prestatie; Europese wetenschappers waren toen nog niet zo ver. Pas in de 16e eeuw begon de moderne sterrenkunde voet aan de grond te krijgen.

Lees meer

Hoe morfine pijn veroorzaakt

Regen maakt ziek

Kilo zwaarder geworden

Bron: faqt.nl

Datum: woensdag 9 januari 2013, 17:57
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Belize, Duitsland, Guatemala, Honduras, Mexico

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry