Regen maakt ziek

07/01
2013
Regen is niet alleen onprettig, je krijgt er ook nog eens diarree van. En dat zal met de klimaatverandering alleen maar toenemen. Dat zegt Apostolos Vantarakis van de Universiteit van Patros (Griekenland).

Met de opwarming van de aarde zal er meer regen gaan vallen. Daardoor overstromen riolen en komen bacteriën en virussen vrij die zich in onze wateren nestelen. Wanneer je vervolgens een paar banen in een zwembad trekt zou je dus weleens een souveniertje in de vorm van een ziekte mee naar huis kunnen nemen.

Het EU-project Viroclime, waar Vantarakis met andere wetenschappers aan werkt, probeert de virusconcentraties in de watersystemen van Spanje, Hongarije, Griekenland, Zweden en Brazilië in kaart te brengen. Twee ziektekiemen komen daarbij vooral boven: het norovirus, verantwoordelijk voor diarree, en het adenovirus, dat verkoudheid veroorzaakt. Beide verspreiden zich snel via water. En dat zou door klimaatverandering weleens flink toe kunnen nemen de komende jaren.

Met het onderzoek hopen de wetenschappers meer te leren over de verspreiding van de boosdoeners. Ook kan bij het meten van een te hoge concentratie van de virussen bijvoorbeeld besloten worden tot het sluiten van zwembaden en stranden. Maar hopen dat het meevalt met die regen dan.

Lees meer

Serveer chocolade in oranje

Meer vulkanisme door klimaatverandering?

Russen: bier is alcohol

Bron: faqt.nl

Datum: maandag 7 januari 2013, 14:29
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Griekenland, Hongarije, Spanje, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry