Plant lijkt insect te kunnen ruiken

20/12
2012
Wanneer u aan een roos ruikt, kan de roos u dan ook ruiken? Misschien wel. Nadat eerder onderzoek er al op wees dat planten andere planten kunnen ruiken, suggereert een nieuw onderzoek nu dat planten soms ook geuren van insecten kunnen waarnemen.

“Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat insecten reageren op geuren,” vertelt onderzoeker Mark Mescher. Maar eerdere onderzoeken hiernaar beperken zich tot planten die andere planten ruiken. “Sommige planten reageren bijvoorbeeld op de geur van buren die door insecten zijn beschadigd door defensieve maatregelen te nemen. Wat nieuw is aan dit onderzoek, is dat het erop lijkt dat planten soms zelfs in staat zijn om insecten te ruiken.”

Experiment

De onderzoekers experimenteerden met planten (guldenroede) en fruitvliegjes. Vrouwelijke fruitvliegjes zijn een gevaar voor de planten: ze leggen hun eitjes op de planten en kunnen ze zo beschadigen. De onderzoekers stelden sommige planten bloot aan de geur van mannelijke fruitvliegjes en hielden er ook een controlegroep op na, bestaande uit planten die niet aan de geur van mannelijke fruitvliegjes werd blootgesteld. Vervolgens keken ze waar de vrouwelijke fruitvliegjes hun eitjes legden: op planten die aan de geur van de mannetjes waren blootgesteld of op planten uit de controlegroep. Uit het onderzoek bleek dat vrouwtjes hun eitjes veel liever op planten die niet aan de geuren van mannetjes waren blootgesteld, legden. En ook kevers bleken planten die aan de geur van mannelijke fruitvliegjes waren blootgesteld, te mijden en minder schade aan de planten aan te richten.

Datum: donderdag 20 december 2012, 11:37
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Buren, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry