Nieuw Justitieel Complex Schiphol in gebruik genomen

17/12
2012
Eén complex waar verschillende justitiële processen gecombineerd worden uitgevoerd en waar de verschillende organisaties gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten en deskundigheid. Dat is het idee achter het nieuwe Justitieel Complex Schiphol. Op vrijdag 30 november 2012 ondertekenden de Rijksgebouwendienst (opdrachtgever namens de Staat) en Poort van Schiphol (opdrachtnemer) het Voltooiingscertificaat van dit nieuw gebouwde complex op bedrijventerrein Noord-West. In december en januari nemen de Dienst Justitiële Inrichtingen, Immigratie- en Naturalisatiedienst, Dienst Terugkeer & Vertrek, Openbaar Ministerie en de rechtbank Haarlem het Justitieel Complex Schiphol fasegewijs in gebruik.

Het Justitieel Complex Schiphol biedt plaats aan het detentie- en uitzetcentrum Noord-Holland van DJI, aanmeldcentrum Schiphol van de IND en een nevenvestiging van Rechtbank Haarlem. Het detentiecentrum met ruim 450 (merendeels tweepersoons-) cellen biedt plaats aan asielzoekers in procedure, bolletjesslikkers en illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen. In het rechtbankgedeelte is ook een bijzondere zittingzaal voor rechtszaken met een middelhoog risicoprofiel en zaken met een grotere omvang in aantal verdachten of aanwezige pers en publiek.

Door in één complex verschillende justitiële processen gecombineerd uit te voeren, kunnen DJI, IND, DT&V, OM en de rechtspraak gebruik maken van elkaars faciliteiten en deskundigheid. Alle woonafdelingen en cellen hebben dezelfde inrichting, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere bewonersgroepen en detentieregimes. IND en DJI kunnen zo de wooncapaciteit van het complex onderling uitwisselen als de grootte van hun bewonersgroepen wijzigt. Dit alles werkt uiteraard kostenbesparend.

Conform rijksbeleid bij grote huisvestingsprojecten is het complex ontworpen, gebouwd en gefinancierd in een publiek-private samenwerking (PPS) tussen de rijksoverheid en een consortium van marktpartijen genaamd Poort van Schiphol. Dit consortium zal het complex gedurende 25 jaar beheren, onderhouden en is de primaire facilitaire dienstverlener.

De oude locaties van detentiecentrum Noord-Holland (in Zaandam en Oude Meer) worden gesloten en ontmanteld. Voor het herdenkingsmonument dat herinnert aan de Schipholbrand (2005) zoeken de gemeente Haarlemmermeer, de slachtoffers en nabestaanden en de eigenaar van de grond in onderling overleg naar een vaste en gepaste plek in de nabijheid van de locatie in Oude Meer.

In het voorjaar van 2013 zal officieel worden stilgestaan bij de ingebruikname van het nieuwe complex.

Datum: maandag 17 december 2012, 11:15
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Haarlem, Haarlemmermeer, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry