Aantal zittingsplaatsen rechtbanken terug naar 32

17/12
2012
Den Haag , 17-12-2012

De komende jaren zal het aantal zittingsplaatsen van rechtbanken worden teruggebracht tot 32. Dat betekent dat 24 locaties, waar nu kantonzaken worden behandeld, gaan sluiten. Het gaat vooral om plaatsen waar naar verhouding weinig zittingen worden gehouden. De s;luiting heeft geen gevolgen voor het aantal rechters en het aantal leden van het gerechtelijk personeel.

De reorganisatie van de rechtspraak heeft tot doel dat mensen beter hun recht kunnen zoeken. Door de nieuwe indeling van de gerechten kunnen bijvoorbeeld in alle delen van het land nagenoeg alle soorten zaken worden behandeld. Iedereen kan straks overal in Nederland even goed zijn recht halen.

Zie ook het themadossier HGK.

Rechters kunnen zich in de nieuwe situatie met minder, maar grotere gerechten, ook beter specialiseren. Dat is hard nodig omdat zaken steeds ingewikkelder worden en van rechters steeds meer specifieke kennis eisen.

De reorganisatie maakt mogelijk dat de rechtspraak komende jaren wordt gedigitaliseerd. Mensen hoeven straks de deur niet meer uit om hun recht zoeken. Ze kunnen via internet hun zaak van het begin tot en met de uitspraak volgen, en dat met behoud van de mondelinge behandeling door de rechter.  De eerste proef met de e-kantonrechter begint in 2013 bij de rechtbanken in Rotterdam en Den Bosch.

De plaatsen waar op termijn geen kantonzaken meer zullen worden behandeld zijn Alphen aan den Rijn, Boxmeer, Den Briel, Delft, Den Helder, Deventer, Emmen, Gorinchem, Groenlo, Harderwijk, Heerenveen, Helmond, Heerlen, Hilversum, Hoorn, Middelharnis, Sittard-Geleen, Sneek, Terborg, Terneuzen, Tiel, Venlo, Wageningen en Winschoten.

Mensen zullen soms verder moeten reizen voor een rechtszaak, al gaat het om een beperkt aantal zittingen. Daarbij is goed gekeken of er andere zittingsplaatsen in de regio zijn die de taken kunnen overnemen. Daar zullen mensen meestal ook sneller kunnen worden geholpen dan nu mogelijk is op de locaties die worden gesloten.

Vanaf wanneer precies er in een bepaalde plaats geen zittingen meer zullen zijn, hangt af van de praktische omstandigheden. In Hilversum zijn vanaf 2013 geen zittingen meer. In de andere plaatsen zal dat in de loop van de komende jaren gebeuren.

Lees hier de  brief van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

PDF bestanden kunt u openen met onder meer de gratis Adobe Acrobat Reader.

Datum: maandag 17 december 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Alphen aan den Rijn, Boxmeer, Delft, Den Helder, Deventer, Drenthe, Emmen, Friesland, Gelderland, Gorinchem, Groningen, Harderwijk, Heerenveen, Heerlen, Helmond, Hilversum, Hoorn, Limburg, Middelharnis, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Rotterdam,

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry