Geen belasting verschuldigd voor vergoeding 'pechpas'

17/12
2012
's-Hertogenbosch , 17-12-2012

De belastingrechter heeft in hoger beroep de uitgever van een zogeheten pechpas in het gelijk gesteld. Hij hoeft geen assurantiebelasting te betalen over de vergoedingen die hij (jaarlijks) voor de pechpas in rekening brengt. De overeenkomst die aan de pechpas ten grondslag ligt is in de ogen van het gerechthof geen schadeverzekering zoals door de wetgever bedoeld.

Pechpas

De pechpas geeft een jaar lang recht op kosteloze reparatie bij pech onderweg of gratis vervoer van de pashouder en zijn fiets, rolstoel of scooter als reparatie onderweg niet mogelijk is.

Eerder stelde de rechtbank de belastinginspecteur in het gelijk, omdat de rechtbank vond dat het hier wel om een schadeverzekering ging en dat de uitgever van de pechpas ook als verzekeraar kon worden aangemerkt.

Geen schadeverzekering

Volgens het hof is niet iedere overeenkomst met elementen als premiebetaling, verplichting tot uitkering en onzekerheid, een verzekeringsovereenkomst zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek. Waar het voornamelijk om gaat, is of een overeenkomst hoofdzakelijk is bedoeld om vermogensschade te vergoeden. In dat geval is het een schadeverzekering.

In het geval van de pechpas is er sprake van een overeenkomst die hoofdzakelijk is bedoeld om hulp te bieden. De vergoeding van vermogensschade is hierbij ondergeschikt of bijzaak. Daarom is er in dit geval geen sprake van een verzekeringsovereenkomst waarvoor assurantiebelasting is verschuldigd, aldus het hof.

Datum: maandag 17 december 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry