Inrichtingsplan Nationale Politie aangeboden aan parlement

07/12
2012
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft vandaag het Inrichtingsplan en Realisatieplan nationale politie naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Het Inrichtingsplan beschrijft de organisatiestructuur van de nationale politie. Het Realisatieplan beschrijft de vorming van de Nationale Politie. De plannen zijn na consultatie met onder andere de politievakbonden, de regioburgemeesters en de voorzitter van het college van PG’s tot stand gekomen. Beide plannen hebben positief advies gekregen van de Centrale Ondernemingsraad i.o.

Het Inrichtingsplan is in essentie het organogram van het nieuwe korps. Het beschrijft de inrichting van de regionale eenheden, de landelijke eenheid, het Politie Diensten Centrum (PDC) en de staf korpsleiding. Daarnaast gaat het in op de wijzen waarop de politie de burgemeesters en Officieren van Justitie (OvJ) faciliteert hun gezag tot uitvoering te brengen. Ook wordt ingegaan op de manieren waarop de medewerkers van de politie – het kloppend hart van de organisatie – beter kunnen bijdragen aan een veiliger Nederland. Waar het Inrichtingsplan vooral de structuur beschrijft zoals die er in 2015 uit moet zien, gaat het Realisatieplan in op de weg daar naar toe. Ook gaat het Realisatieplan over de werkwijze, cultuur, leiderschap en gedrag. De professionele ruimte van de politiemedewerkers wordt vergroot zodat zij binnen hun verantwoordelijkheden naar ‘bevind van zaken’ kunnen handelen. Operationeel leiderschap wordt het uitgangspunt: de afstand tussen leidinggevenden en medewerkers wordt kleiner.

De basis van het politiewerk ligt in de wijk. Daarom is een stevige lokale verankering cruciaal voor de nationale politie. De basisteams zijn het fundament van de politieorganisatie. In deze basisteams zijn alle kerntaken verenigd: Noodhulp, Intake en Service, Handhaving en Opsporing. Hierbinnen is ruimte voor lokale accenten, zodat basisteams ook de aanpak van bijvoorbeeld jeugdgroepen of veelvoorkomende criminaliteit vormgeven. Binnen deze basisteams zijn de wijkagenten werkzaam volgens de norm van 1 wijkagent op 5.000 inwoners gemiddeld per regionale eenheid. In totaal zijn er in 2015 3.411 fte wijkagenten werkzaam. Zij zijn de ogen en oren van de politie in de wijk. Als het gezag daar behoefte aan heeft kunnen flexteams in de districten de basisteams bijstaan.

Opsporing van veelvoorkomende criminaliteit is eveneens een taak van het basisteam. Daarnaast wordt het basisteam voor de probleemgerichte aanpak van de veelvoorkomende criminaliteit bijgestaan door de districtsrecherche. De districtsrecherche voorziet verder in de opsporing van criminaliteit met een hoge impact zoals jeugdcriminaliteit en ondersteunt in die zin ook de aanpak van jeugdgroepen door de basisteams. Doordat op elk niveau in de organisatie recherche is ingericht, ontstaat een samenhangend stelsel dat leidt tot vergroting van de slagkracht in de opsporing.

Datum: vrijdag 7 december 2012, 08:57
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry