Scheidsrechter staakt ‘sportief’ voetbalduel

12/12
2012
Scheidsrechter Arie Kuup uit Vlaardingen voelde zich afgelopen maandagavond respectloos behandeld tijdens een oefenduel en had genoeg van al het commentaar aan zijn adres. Hij staakte de wedstrijd. Opvallend, aangezien de KNVB afgelopen weekeinde alle duels in het amateurvoetbal schrapte vanwege de gewelddadige dood van grensrechter en voetbalvader Richard Nieuwenhuizen vorige week in Almere. Onder de leus ‘Zonder respect geen voetbal’ werden er in het hele land acties en manifestaties gehouden.

Volgens woordvoerders van beide teams was er van een onveilige sfeer of van fysiek geweld echter geen sprake. “Van onze kant was er helemaal niks aan de hand”, zegt Excelsior Maassluis-voorzitter Kees van der Zweep. “Het was een uitermate sportieve wedstrijd waarin spelers van Alphense Boys het op sommige momenten weliswaar niet eens waren met de arbiter. Volgens mij was er geen sprake van gescheld. Maar als een scheidsrechter meent dat hij respectloos wordt behandeld, is het zijn goed recht om de wedstrijd te staken en dan staan wij als club volledig achter zo’n beslissing.”

Alphense Boys-voorzitter Bob Valkenburg spreekt ook van een sportief duel, maar gaat toch een hartig woordje spreken met de betrokken spelers. “Je moet sowieso je mond houden tegen de scheidsrechter. Zeker nu.” Wel merkt Valkenburg op dat het moeilijk is om een grens te bepalen. “Iedereen zoekt naar de juiste vorm van respect, maar waar ligt de grens? Het gaat ook om de toon waarop iets gezegd wordt.” Kuup wilde niet reageren: “De zaak ligt bij de KNVB, afdeling Tuchtzaken en daar wil ik het bij laten.”

Louis van Gaal: “Ik hoop op politiek vervolg”

Louis van Gaal hoopt dat het weekeinde van bezinning een politiek vervolg krijgt. “Ik denk al dat wij sinds de jaren zeventig in een ‘permissive society’ leven zonder regels, waarden en normen. Dat verander je niet zomaar. In mijn ogen zal de politiek eerst de kaders moeten aangeven en daarna moeten zij zorgen dat de mensen die de waarden, normen en regels moeten handhaven worden ondersteund en beschermd”, aldus de bondscoach bij Veronica. Van Gaal is zeer te spreken over hoe de KNVB op de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft gereageerd. “Ik vind het geweldig dat de KNVB het amateurvoetbal heeft afgelast, want dat werd een dag van bezinning en dat kon je overal zien. Ik vond het ook heel goed dat het betaald voetbal wel door ging, want met de minuut stilte in de stadions werd die bezinning alleen maar versterkt.” anp

 

Datum: woensdag 12 december 2012, 09:07
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Almere, Flevoland, Maassluis, Vlaardingen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry