Zangvogels lopen vertraging op door droogte in Afrika

07/12
2012
In 2011 kwamen sommige zangvogels uitzonderlijk laat in het broedgebied in Europa aan. Wetenschappers denken nu te weten wat de vogels zo vertraagde: droogte in Afrika.

Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers – waaronder Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen – in het blad Science. Met het onderzoek komt eindelijk een einde aan speculaties die sinds de late aankomst van zangvogels in 2011 de gemoederen bezighielden.

Speculaties

Zangvogels komen elk jaar in mei naar Europa om te broeden. Ze komen van ver: uit Afrika. In 2011 waren de vogels laat. “Dat leverde allerlei speculaties op,” vertelt Klaassen. “Op internet deden allerlei verhalen de ronde; de vogels hadden last gehad van tegenwind boven de Sahara, of waren wellicht in een zware onweer in Turkije terechtgekomen. Maar niemand wist het zeker.”

Sensoren

Gelukkig was het wel mogelijk om te achterhalen wat de dieren had opgehouden. Klaassen en zijn collega’s hadden een aantal vogels namelijk voorzien van geosensoren. Dankzij de sensoren konden de onderzoekers precies achterhalen waar de vogels waren geweest en hoelang ze op sommige plaatsen hadden vertoefd. Toen de vogels eindelijk in Europa arriveerden, begonnen de onderzoekers de gegevens die deze sensoren verzameld hadden, te analyseren. Al snel ontdekten ze dat de vogels tien dagen langer dan normaal in de Hoorn van Afrika doorbrachten.

Datum: vrijdag 7 december 2012, 14:20
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Groningen, Hoorn, Noord-Holland, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry