Belastingverhoging op sigaretten leidt tot minder zware rokers

03/12
2012
De zware rokers, de harde kern, zeg maar, die laten zich toch niet uit het veld slaan door een verhoging van de belasting op sigaretten? Dat denken velen, maar nieuw onderzoek wijst erop dat juist die harde kern minder gaat roken als de sigaretten duurder worden.

“De meeste artsen en onderzoekers dachten dat deze zeer zware rokers het meest resistent zouden zijn voor een stijging in prijs,” vertelt onderzoeker Patricia Cavazos-Rehg van de Washington University in St. Louis. “Velen geloofden dat deze groep voor altijd veel zou blijven roken, maar ons onderzoek toont aan dat verandering tot de mogelijkheden behoort. En dat is heel goed nieuws.”

Minderen

Cavazos baseert haar enthousiasme op een onderzoek onder 7068 rokers. De onderzoekers vroegen de rokers hoe veel ze rookten. Drie jaar later kregen de rokers die vraag opnieuw voorgeschoteld. “Iedereen was gemiddeld ietsje minder gaan roken,” stelt Cavazos. “Maar toen we rekening gingen houden met de veranderingen in prijs (van de sigaretten, red.) door hogere belastingen, ontdekten we dat de zwaarste rokers op de prijsstijginen reageerden door het sterkst te minderen.”

Datum: maandag 3 december 2012, 13:21
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry