IJskappen smelten op beide polen steeds sneller

30/11
2012
Na twintig jaar kissebissen zijn wetenschappers het er nu eindelijk over eens hoe snel de ijskappen op Groenland en Antarctica slinken. Uit het onderzoek blijkt dat het smelten steeds sneller gaat: inmiddels drie keer zo snel als in de jaren negentig het geval was.

Dat schrijft een internationaal team van wetenschappers vandaag in het blad Science. De onderzoekers baseren hun conclusies op een grootschalig onderzoek waarin ze de ijsmetingen van elf verschillende satellietmissies combineerden. Het onderzoek geeft daarmee voor het eerst een volledig beeld van de ontwikkeling die ijskappen over een langere periode hebben doorgemaakt.

Zeespiegelstijging

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de ijskappen nu sneller smelten dan in de jaren negentig het geval was. Ook konden de onderzoekers aantonen dat het smelten van ijs ertoe geleid heeft dat de zeespiegel in twintig jaar tijd met ongeveer 11,1 millimeter is gestegen. Het smelten van de ijskappen is verantwoordelijk voor ongeveer één vijfde van de totale zeespiegelstijging. “De ijskappen van Antarctica en Groenland dragen zeer significant bij aan de huidige stijging van de zeespiegel,” stelt onderzoeksleider Michiel van den Broeke, van de universiteit van Utrecht. “En dat zullen zij de komende decennia ook vrijwel zeker blijven doen.”

Datum: vrijdag 30 november 2012, 11:50
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Antarctica, Groenland, Polen, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry