Klimatologen bestrijden elkaar

30/11
2012
Groenland en de Zuidpool verliezen steeds sneller ijs. Al 20 jaar zorgen stijgende temperaturen dat ieder jaar een deel van de ijsdeken verdwijnt. Dat staat in het vakblad Science te lezen, na een internationaal onderzoek. Wetenschappers keken nauwkeurig naar satellietdata en ontdekten dat Groenland sinds 1990 51 gigaton per jaar aan ijs is kwijtgeraakt.

Ook Antarctica heeft een dunnere ijslaag gekregen, zeggen de onderzoekers. Dat is opmerkelijk, aangezien een ander onderzoek vorige week ontdekte dat onze Zuidpool juist dikker is geworden. Aan beide onderzoeken deden wetenschappers van dezelfde universiteit mee (Leeds).

De afsmeltende ijslagen betekenen dat de zeespiegel stijgt. Met 11,1 millimeter sinds 1990, stellen de 47 wetenschappers uit 26 onderzoeksinstellingen. Dat kan nog meer worden Ze ontdekten dat ook in het gebergte gletsjers aan het smelten zijn, met name in de Himalaya. Ook die uitkomst is opmerkelijk aangezien er dit jaar twee studies uitkwamen die het omgekeerde beweren.

Zowel klimaatsceptici als mensen die geloven in de opwarming van de aarde kunnen de wetenschap dus gebruiken om hun beweringen te staven. Het klimaat blijkt moeilijk te meten, vaak ligt het maar aan de plek die je onderzoekt tot welke conclusie je komt.

Lees meer

‘Yeti’ bacterie ontdekt

Verdwenen eiland stamt uit 1908

Slak 1e slachtoffer zure oceaan

Bron: faqt.nl

Datum: vrijdag 30 november 2012, 08:53
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Antarctica, Groenland, Leeds, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry