Elsevier-onderzoek: ouderenzorg het beste in Twente

28/11
2012
De beste ouderenzorg is te vinden in het oosten van het land en de Kop van Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier naar de kwaliteit van alle verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg in Nederland.

Elsevier vergelijkt zorginstellingen

De beste verpleeghuizen 2012

De resultaten voor 2.542 beoordeelde verpleeghuizen, verzorginshuizen en thuiszorgorganisaties staan deze week in weekblad Elsevier.

Neem een abonnement op Elsevier!

Toelichting bij het onderzoek

Bekijk welke onderzoeks-methode en indicatoren (pdf) door Elsevier zijn gebruikt voor het onderzoek.

Het verpleeghuis Den Es in Varsseveld, en de woonzorgcentra Simeonshof en Molenweide in Boxtel leveren de beste ouderenzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Zorg Plus Twente in Almelo en Zorgpunt Thuiszorg in Maastricht zijn de beste thuiszorginstellingen. Ook het grote, maar kleinschalig georganiseerde Buurtzorg Nederland boekt opvallend succes.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De beste verpleeghuizen’ dat Elsevier uitvoerde met ondersteuning van bureau SiRM. Onderzocht zijn 1.719 verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en 823 thuiszorgorganisaties. De resultaten van dit jaar bevestigen wat ook in 2011 bleek: de kwaliteit van de ouderenzorg in de Randstad blijft achter.

Kwaliteit
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van openbare informatie van de instellingen zelf. Die zijn beoordeeld op de kwaliteit van leven van de bewoners en cliënten thuis, op de kwaliteit van de zorgorganisatie en van de zorgverleners. De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn daarnaast beoordeeld op de veiligheid van de zorg, onder meer het voorkomen van valincidenten en problemen met de medicatie.

Belangrijk onderdeel van de beoordeling vormen enquêtes onder bewoners die de instellingen uitvoeren volgens een landelijk gestandaardiseerde methode, de CQ-index. Daarin is onder meer gevraagd naar ervaringen met lichamelijke verzorging, wooncomfort, maaltijden en de mate waarin zij zelfstandigheid kunnen behouden. Ook zijn er vragen naar de organisatie, zoals telefonische bereikbaarheid en of de instelling de ‘ketenzorg’ goed regelt.

Het Elsevier-onderzoek ligt deze week in de winkel, alle 2.542 beoordeelde instellingen zijn op te zoeken in een alfabetisch overzicht per provincie, regio en woonplaats.

Datum: woensdag 28 november 2012, 11:24
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Almelo, Boxtel, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry