CBS: rijken leven langer en in betere gezondheid

27/11
2012
Onderzoek heeft opnieuw aangetoond dat mensen met een hoger inkomen langer leven dan degenen met een lager inkomen. Bij mannen kan dit verschil oplopen tot zo'n acht jaar. Bij vrouwen zeven jaar.

Nederlanders met een hoger inkomen leven langer (foto ANP)

Lees ook...

Eet je vrolijk: etenswaren die gelukkig én gezond maken

Ik ben geen konijn! Waarom mannen minder groenten eten

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het verschil in gezonde levensjaren bedraagt bijna achttien jaar.

Vorig jaar was de gemiddelde levensverwachting voor mannen 79,2 jaar en voor vrouwen 82,9 jaar. Bij mannen uit een huishouden van de laagste inkomensgroep was deze bij de geboorte 74,4 jaar en bij mannen uit de hoogste inkomensgroep 82,5 jaar. Het verschil tussen de twee groepen vrouwen bijna zeven jaar.

Gezondheid
Het aantal levensjaren in goede gezondheid verschilt nog meer. Bij mannen met een laag inkomen was dit 53,4 jaar tegenover 71,1 jaar voor degenen met een hoger inkomen. Ook bij vrouwen was het verschil in gezonde levensjaren bijna achttien jaar: 53,2 jaar tegenover 71,1.

Wat betreft goede geestelijke gezondheid en oud worden zonder beperking of chronische ziekten, doen Nederlanders met een hoger inkomen het beter, blijkt uit de cijfers.

Datum: dinsdag 27 november 2012, 09:54
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry