Universiteit onderzoekt gevaren kunstmatige intelligentie

26/11
2012
Cambridge University heeft een onderzoekscentrum opgezet dat een studie gaat verrichten naar mogelijke risico's van kunstmatige intelligentie. Volgens de onderzoekers kan deze zogenoemde AI de biologische intelligentie in de toekomst overstijgen.

Kunstmatige intelligentie wordt onder meer gebruikt in videogames en schaaksimulators

'Velen zien het als een verwaarloosbaar gevaar, maar feit is dat we simpelweg niet weten hoe groot de risico’s zijn. We weten nog niet in welke tijdsvormen we moeten denken, maar het naast ons neerleggen van deze zorgen over kunstmatige intelligentie is erg gevaarlijk', aldus de onderzoekers.

Het Center for the Study of Existential Risk, zoals het onderzoekscentrum gaat heten, zal in de loop van volgend jaar geopend worden. De onderzoekers hopen met hun bevindingen kunstmatige intelligentie tot een onderwerp van gesprek maken binnen de bestaande wetenschappelijke disciplines.

Niet langer de slimste
'Het is goed mogelijk dat kunstmatige intelligentie, ergens in deze of de volgende eeuw, de biologische intelligentie gaat overstijgen', voorspelt professor Huw Price van Cambridge. 'Wanneer dat gebeurt, zijn wij dus niet langer het slimste op deze planeet.'

Het onderzoek zal zich aanvankelijk niet richten op toekomstige machines die de mensheid kwaad zouden willen doen. Prioriteit heeft het effect van intelligente apparaten die geen rekening houden met de mensheid of de natuur.

Door Elmar Rekers / Computer!Totaal

Datum: maandag 26 november 2012, 12:25
Bron: Elsevier Internet
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry