Weekoverzicht Defensie-operaties

20/11
2012
De politie heeft afgelopen week opnieuw veelvuldig een beroep gedaan op de capaciteiten van Defensie. Een explosievenhond werd ingezet bij een huisdoorzoeking en in Zwolle werden onder meer geld, voertuigen en verdovende middelen in beslag genomen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 12 tot en met 18 november.

In Apeldoorn, Dalfsen, Heerde, Raalte en Zwolle zijn 16 locaties bezocht waarbij 7 hennepkwekerijen werden ontdekt. 8 verdachten zijn aangehouden. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp: "Het doet mij goed te zien dat onze spullen, kennis, kunde en ervaring ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland. Zo maken we samen slim gebruik van middelen die met belastinggeld worden betaald."

Een Apache-gevechtshelikopter, een F-16-jachtvliegtuig en 40 luchtmobiele militairen ondersteunden de politie bij de zoektocht naar de 61-jarige Hans Nolte uit Diemen. De politie vond zijn auto aan de rand van het natuurgebied rond het Naardermeer en de Ankeveense Plassen.

Het stoffelijke overschot van de sinds 7 maart vermiste Frank Temme is aangetroffen in de Schoorlse duinen. Dit maakte de politie afgelopen zaterdag bekend. De militaire spoorzoekers van het Korps Mariniers, getraind in het herkennen van minutieuze veranderingen in de omgeving, troffen vorige week een grondverstoring aan. Bij nader onderzoek bleek op deze locatie een lichaam begraven te liggen. Na autopsie werd de identiteit vastgesteld. Eerder ondersteunden specialistische teams van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers ook al de zoekactie.

Explosieven

De mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen bracht afgelopen week 2 explosieven op de Noordzee tot ontploffing. Het ging om vliegtuigbommen, type 29 van de explosievenkaart. Alle vissersvaartuigen hebben deze kaart verstrekt gekregen om explosieven te herkennen. Hoofdtaak van de mijnenjagers van de marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen, zowel in missiegebieden als op de Noordzee.

Op land kwamen explosievenruimers meer dan 30 keer in actie voor het ruimen van explosieven, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. 2 keer betrof het een geïmproviseerd explosief.

Patiëntenvervoer

De reddingshelikopters van Defensie kwamen 1 maal in actie. Een patiënt van de Waddeneilanden werd naar een ziekenhuis op het vasteland gebracht.

Operaties in het buitenland:

Somalië

Drie schepen van de NAVO-Taakgroep 508, die deel uitmaken van de internationale antipiraterij-inspanning, hebben op verschillende locaties langs de Somalische kust patrouilles uitgevoerd. Hr. Ms. Rotterdam, vlaggenschip van de taakgroep, voerde met haar landingsvaartuigen diverse patrouilles uit voor de noordkust. Het doel was om enerzijds de piraten af te schrikken en te beletten om naar zee te gaan en anderzijds om contact te leggen met de lokale bevolking, met als doel de antipiraterijmissie toe te lichten en informatie te delen.

Zo werd een flink aantal dhows bezocht en zijn bij drie dorpen op een landingsvaartuig gesprekken met dorpsoudsten gevoerd. Bij twee van die dorpen is vervolgens aan boord van het landingsvaartuig ook een medisch spreekuur georganiseerd. In totaal werden 150 patiënten behandeld. Ondertussen voerde de commandant van de taakgroep, de Nederlandse commandeur Ben Bekkering, gesprekken met collega-commandanten. Zo ontving hij de Turkse admiraal Karaman en bezocht hij een dag later admiraal Zhou-Xuming op het Chinese vlaggenschip PLAN Yiyang.

De Cougar-boordhelikopters aan boord van Hr.Ms. Rotterdam passeerden week tijdens een verkenningsvlucht de mijlpaal van 500 vlieguren voor de antipiraterijmissie Ocean Shield.

Beveiligingsteams

De beveiligingsteams van het Korps Mariniers, de zogenoemde Vessel Protection Detachments, brachten 3 schepen zonder incidenten naar hun bestemming. In Singapore meerden de MV Target van de firma Dockwise en de MV Rolldock Sun van de firma Rolldock Shipping aan. De MV Super Servant 3 van de firma Dockwise liep de haven van La Reunion binnen na begeleiding door de Indische Oceaan.

Zuid-Soedan

De nieuwe lichting militairen en politiefunctionarissen voor UNMISS, de VN-missie in Zuid-Soedan, legden in de hoofdstad Juba de voorbereidende introductiecursus succesvol af. Deze week krijgen Nederlanders nadere informatie over de locaties waar zij hun werk gaan doen. Ze leveren een bijdrage aan de opbouw van het veiligheidsapparaat. Op het hoofdkwartier in Juba zijn 7 staffunctionarissen geplaatst.

Kunduz

De politietrainingsgroep (PTG) in Kunduz kreeg 15 november bezoek van Hansjörg Haber. Hij heeft de leiding over alle civiele operaties van de EU, waaronder de EU-politiemissie in Afghanistan (EUPOL). Haber woonde een praktijktraining bij voor Afghaanse politieagenten, georganiseerd door EUPOL en Nederlandse militairen en diplomaten van de politietrainingsmissie. Bij deze training werd aan de hand van een fictieve moordzaak geoefend met sporenonderzoek. De training maakt onderdeel uit van een serie trainingen op basis van fictieve scenario’s. Aan de hand van het in deze eerste training verzamelde ‘bewijsmateriaal’ kunnen komende weken bij een tweede training rechters, advocaten en aanklagers worden getraind bij het opbouwen van een rechtszaak.

Afgelopen weekend startte een nieuwe basisopleiding met 9 vrouwelijke agenten. Ook begon een nieuwe vervolgopleiding, de zogenoemde Advanced Police Training Course. In de districten Kunduz-stad, Khanabad, Aliabad en Imam Sahib vonden training- en mentoringactiviteiten plaats.

Alle militairen en diplomaten van de vierde lichting (PTG-4) zijn aangekomen in Kunduz. De personeelswisseling is hiermee in de afrondende fase gekomen.

F-16’s

De Nederlandse F-16’s van de Air Task Force vlogen diverse verkenningsvluchten boven het noorden van Afghanistan. Eenmaal braken zij hun vlucht af om ondersteuning te bieden aan een Afghaanse eenheid die beschoten werd in de provincie Laghman. Er zijn geen wapens ingezet.

Datum: dinsdag 20 november 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Apeldoorn, Dalfsen, Diemen, Gelderland, Heerde, Noord-Holland, Overijssel, Raalte, Rotterdam, Singapore, Soedan, Vlaardingen, Zuid-Holland, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry