Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud naar Joop Schaminée

28/09
2009
AMSTERDAM (EZPress) - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud 2009 toegekend aan Joop Schaminée. De prijs van 50.000 euro wordt 4 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam.

Joop Schaminée (Wessem, 1957) uit Bemmel studeerde in 1983 cum laude af als bioloog aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hierna volgde een promotie-onderzoek in Frankrijk, waarbij hij vegetatiekundig veldwerk naar verschillende begroeiingstypen verrichtte. In 1987 trad Schaminée in dienst bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (het huidige Alterra, Instituut voor de Groene Ruimte) als wetenschappelijk medewerker.

Schaminée was projectleider en hoofdauteur van de vijfdelige reeks De Vegetatie van Nederland, die tussen 1995 en 1999 verschenen is. Samen met professor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring op met het daaraan verbonden tijdschrift Stratiotes. Verder was hij onder andere betrokken bij de ontwikkeling van een kennissysteem voor beleid en analyse van natuur en landschap in Nederland. Tegenwoordig is de `Europese natuur in Nederland` een belangrijk werkveld voor Schaminée. In het kader van Natura 2000 geeft hij adviezen over de selectie en begrenzing van gebieden aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Uit het juryrapport

`Joop Schaminée heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt op het gebied van natuurbehoud en vegetatiekunde in Nederland. Vooral zijn serie De Vegetatie van Nederland is van grote waarde voor natuurbeheer. Hij slaagt er telkens in interesse te wekken voor zijn projecten bij de buitenwereld en zijn bevindingen over te dragen aan mensen uit de praktijk.`

De jury bestond uit Jan Bakker (voorzitter), Hans Schmit, Ton Roozen en Louise Vet. De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud wordt eens in de drie jaar toegekend ter bekroning van bijzondere verdiensten op het terrein van het natuurbehoud. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Van dit bedrag dient tenminste driekwart in overleg met het Prins Bernhard Cultuurfonds te worden besteed aan een of meer projecten op het werkterrein van de winnaar.

//Einde bericht

Bron: Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 28 september 2009, 13:27
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry