Tijd voor een lange ruimtereis: straling op Mars niet dodelijk

19/11
2012
Marsrover Curiosity heeft vastgesteld dat de straling op Mars hoger is dan op aarde, maar dat astronauten de straling wel overleven.

Marsrover Curiosity doet momenteel in de Gale-krater op Mars allerlei wetenschappelijke metingen, waaronder het meten van straling. Het is voor het eerst dat straling vanaf het oppervlak van een andere planeet gemeten is. De kosmische straling op Mars blijkt een stuk groter dan op aarde. Te veel kosmische straling kan leiden tot schade aan DNA en het immuunsysteem.

Tijdens een persconferentie zei Nasa-onderzoeker Don Hassler dat astronauten wel zouden kunnen leven in die omgeving. De straling op het oppervlakte van Mars komt overeen met de straling die astronauten aan boord van het International Space Station ondervinden. Volgens Hassler reduceert de ijle atmosfeer op Mars de straling die op het oppervlakte van de planeet valt. De hoeveelheid straling varieert overigens wel tussen de 3 tot 5 procent omdat de Mars-atmosfeer dagelijks dunner en dikker wordt.

Reizen naar en van de planeet is echter een groter probleem voor astronauten. Tijdens de ruimtereis naar Mars had Curiosity de straling ook gemeten en die is twee maal zo groot als op het oppervlakte van Mars. Hassler benadrukte wel dat de data voorlopige bevindingen zijn omdat tijdens de metingen op Mars geen grote zonnevlammen zijn waargenomen die de hoeveelheid straling fors kunnen verhogen.

Hoe dan ook, het moet goed nieuws zijn voor de Nederlander Bas Lansdorp, oprichter van het Mars One project. Mars One wil in 2023 vier mensen op de rode planeet zetten die de rest van hun leven op Mars in leefmodules zullen doorbrengen. Het project dat gefinancieerd moet worden door ‘reality tv' en internetuitzendingen heeft met dit nieuws in elk geval een kopzorg minder. Nu moeten ze nog een ruimteschip ontwerpen dat de astronauten beschermt tegen de intense straling gedurende hun maandenlange reis naar Mars.

Datum: maandag 19 november 2012, 11:32
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry