Veel minder vis in oceanen dan gedacht

18/11
2012
In oceanen van de wereld leven tussen de 700.000 en 1 miljoen soorten dieren. Dat is de uitkomst van een grondige nieuwe analyse. Zo’n 30 tot 60 procent daarvan is nog niet ontdekt; die dieren moeten nog worden benoemd en beschreven. Deze nieuwe getallen zijn veel lager dan eerdere schattingen, die uitgingen van 10 miljoen of meer soorten. Daarbij werd overschat hoeveel dieren er in de diepzee leven.
De nieuwe schatting is gemaakt door de Oceanografische Commissie van de UNESCO in Oostende, België. Deze organisatie wil uiteindelijk ieder schepsel in de zee beschrijven. Alleen dan kunnen effectieve pogingen worden gedaan om de zee te beschermen tegen vervuiling en overbevissing.

Momenteel worden elk jaar tweeduizend nieuwe mariene soorten beschreven. Daarmee duurt het nog decennia voor alle wezens in de zee bekend zijn. Ook het aantal bekende zeedieren is naar beneden bijgesteld tot ongeveer 226.000; eerder was dat 400.000. Dat komt omdat veel zeedieren dubbel waren geteld; sommige soorten hadden wel drie verschillende wetenschappelijk namen.

Hoeveelheid leven overschat
Ze gelden als grootste groep wezens op aarde: prokaryoten, ééncelligen die voornamelijk in de zeebodem leven. In 1998 stelde een studie vast dat een derde van het leven op aarde bestaat uit deze wezens, ze zijn ‘de onzichtbare meerderheid’.

Die status is in gevaar, er zijn wereldwijd 70 tot 92 procent minder prokaryoten dan geschat. Dat blijkt uit boringen in de zeebodem door de universiteit Potsdam. Dankzij deze metingen is de totale hoeveelheid biomassa op aarde zelfs met een derde teruggebracht. Prokaryoten bedragen volgens deze studie nog geen 0,6 procent van al het leven.
 

Datum: zondag 18 november 2012, 15:46
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry