Stadse sprinkhaan verandert zijn liedje om boven lawaai uit te komen

14/11
2012
In een poging boven het verkeerslawaai uit te komen, veranderen in de stad levende sprinkhanen hun liedje. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Het is voor het eerst dat ze bewijs vinden dat insecten in reactie op menselijk lawaai hun geluiden aanpassen.

De onderzoekers bestudeerden 188 mannelijke sprinkhanen van de soort Chorthippus biguttulus. De helft van de sprinkhanen haalden ze van het stille platteland. De andere helft plukten ze uit de berm naast een drukke weg. Vervolgens bestudeerden ze de sprinkhanen en hun liedjes in het laboratorium.

Anders

Sprinkhanen maken geluid om een partner aan te trekken. En dus haalden de onderzoekers er een vrouwelijke sprinkhaan bij en zetten deze in het lab voor de mannetjes neer. De mannen begonnen uit volle borst te zingen en de onderzoekers namen de liedjes dankbaar op. Toen ze na afloop van het experiment de liedjes van de sprinkhanen terug luisterden, hoorden ze iets bijzonders. De liedjes van de stadse sprinkhanen waren heel anders dan die van de sprinkhanen van het platteland.

Lage frequentie

“Deze sprinkhanen produceren geluiden met componenten met een lage en hoge frequentie,” vertelt onderzoeker Ulrike Lampe van de universiteit van Bielefeld. “We ontdekten dat de sprinkhanen uit lawaaiige gebieden het volume van het deel van het liedje met een lage frequentie opschroeven. Dat is logisch, aangezien het lawaai van het verkeer signalen in dit deel van het spectrum kan maskeren.”

Datum: woensdag 14 november 2012, 19:20
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Bielefeld, Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry