Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

13/11
2012
De 2 Nederlandse militairen die hebben deelgenomen aan een missie in Oeganda zijn teruggekeerd in Nederland. Zij ondersteunden de African Contigency Operations Training and Assistance-missie (ACOTA) die zich richt op het opwerken van Afrikaanse eenheden die zijn voorbestemd te worden ingezet in VN–missies of missies van de Afrikaanse Unie. Het weekoverzicht van Defensieoperaties van 5 tot en met 11 november.

De Nederlanders werden ingezet voor het verzorgen van trainingen voor Oegandese militairen. De komende week vertrekken Nederlandse trainers naar Burundi, ook voor deelname aan de ACOTA-missie.

Tanzania

Marinepersoneel van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam trainde Tanzaniaanse en Mozambiquaanse partners in antipiraterijvaardigheden bij in de Oost-Afrikaanse havenstad Dar-es-Salaam. Deze oefening Cutlass Express werd georganiseerd door het Amerikaanse Afrikacommando en was gericht op maritieme capaciteitsopbouw, een van de taken van antipiraterijtaakgroep 508 van de NAVO, die onder leiding staat van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering. Behalve het uitwisselen van informatie en ervaringen brachten de Nederlanders hun Afrikaanse collega’s praktische vaardigheden bij. Zo oefenden zij het snel en zo veilig mogelijk benaderen van een verdacht schip met behulp van snelle motorboten van de mariniers. Het Nederlandse marinepersoneel fungeerde voor deze gelegenheid als oefenvijand.

Onderzocht

Na afloop van de oefening ging de Rotterdam verder met het uitvoeren van patrouilles voor de kust van Somalië. De Cougar-boordhelikopter vloog enkele patrouilles. Ook onderzocht de bemanning van het amfibisch transportschip vissersschepen uit Jemen, waarbij geen verdachte zaken zijn aangetroffen. Op open zee vond een ontmoeting plaats met het Deense fregat HMDS Iver Huitfeldt en met het Amerikaanse fregat USS Halyburton, die beiden ook deelnemen aan de antipiraterijmissie Ocean Shield. Hr. Ms. Rotterdam kreeg nieuwe voorraden van het Amerikaanse bevoorradingsschip USNS Joshua Humpreys.

Het personeel van het onbemande vliegtuig Scan Eagle keerde terug naar Nederland. Ze gaan de opleidingen verzorgen aan medewerkers die in de toekomst met dit systeem gaan werken.Zeeroof

Het Openbaar Ministerie besloot tot de berechting van de 4 van piraterij verdachte Somaliërs in ons land. De verdachten kwamen dinsdag aan op vliegbasis Eindhoven. Hen wordt zeeroof en geweld tegen Nederlandse militairen ten laste gelegd. Het incident had eind vorige maand plaats. Een boardingteam van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam kwam onder vuur te liggen vanaf een vissersboot die zij wilde inspecteren. 2 medeverdachten zijn vrijgelaten vanwege minderjarigheid. De Koninklijke Marechaussee voert het onderzoek uit onder leiding van het Landelijk Parket.

Beveiligingsteams

Beveiligingsteams van het Korps Mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, voeren mee met 3 schepen van de firma Dockwise. Het betrof de MV Triumph die naar Bahrein voer, de MS Super Servant 3 op weg naar de Indiase havenstad Panaji en de MV Target, onderweg naar Singapore. Ook een schip van de firma Rolldock Shipping, de MV Rolldock Sun, kreeg beveiliging. Dit schip vaart met een VPD naar Singapore.

Afghanistan

Militairen van de Police Operational Mentor and Liaison Teams verzorgden in verschillende districten in de provincie Kunduz training- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten. In Khanabad en Aliabad begeleidden de Nederlandse instructeurs de agenten tijdens de werkzaamheden op straat. In Kunduz-stad kregen agenten van de politiebureaus in de stad training.

12 agenten van de Afghan Uniformed Police ontvingen een diploma vanwege het succesvol afronden van het train-de-trainer-programma. Deze oefening, onder leiding van politietrainers van EUPOL, is erop gericht om Afghaanse politieagenten op te leiden tot mentoren, zodat zij in de toekomst zelf trainingen kunnen verzorgen.

Behalve de agenten van de Police Training Group zijn er in de geïntegreerde politietrainingsmissie ook collega’s van Buitenlandse Zaken actief. Van de werkzaamheden van de Rule of Law-advisor en van de Political Advisor  is een kort filmpje gemaakt.

Download deze video

Video voor Windows Media Player

Video | 22 oktober 2012 | wmv | 02:38 | 6.4 MBVideo voor Apple Quicktime Player

Video | 22 oktober 2012 | mp4 | 02:38 | 6.4 MBVideo voor mobiel gebruik

Video | 22 oktober 2012 | 3gp | 02:38 | 26.4 MBAudiospoor

Audio | 22 oktober 2012 | mp3 | 02:38 | MBUitgeschreven tekst

...

//

Operaties binnen Nederland:

Een reddingshelikopter van Defensie haalde voor de kust van IJmuiden een patiënt van de Britse tanker Travestern. De patiënt was gewond aan zijn hand en is opgenomen in het ziekenhuis van Beverwijk. Een opvarende van de sleephopperzuiger Dredger Pinta hoefde niet naar het ziekenhuis. De arts van de helikopter kon de patiënt, eveneens gewond aan de hand, aan boord behandelen. Beide keren kwam de melding binnen bij het Kustwachtcentrum, waarna de reddingshelikopters werden ingezet. Vanaf de Waddeneilanden gingen drie patiënten met de reddingshelikopter naar ziekenhuizen op de wal.

RecceLite

Zoekspecialisten van het Korps Mariniers en een F-16 gevechtsvliegtuig van de luchtmacht ondersteunden de politie bij de zoektocht naar de 61-jarige Hans Nolte uit Diemen. Zij kamden daarvoor het omvangrijke natuurgebied tussen Naarden en Weesp uit. De man wordt sinds zaterdag vermist. Defensie heeft drie locaties in het Naardermeer aangegeven waar een afwijking is gevonden. De F-16 maakte gebruik van het fotoverkenningsysteem RecceLite, waarmee het oneffenheden in de bodem waarneemt.

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine ruimden drie mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Explosievenruimers kwamen ruim 30 keer in actie voor het ruimen van explosieven, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog. 2 keer betrof het een geïmproviseerd explosief.

Datum: dinsdag 13 november 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bahrein, Beverwijk, Burundi, Dar es Salaam, Diemen, Eindhoven, Jemen, Leiden, Naarden, Noord-Brabant, Noord-Holland, Rotterdam, Singapore, Tanzania, Weesp, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry