Data terugkrijgen uit een in beslag genomen wolk, kan dat?

08/11
2012
Wie zijn data in de cloud opslaat, verliest daarmee zijn eigendomsrechten. De Amerikaanse overheid mag er dus gerust in graaien, vindt diezelfde overheid. Dat las ik bij de EFF. Zij vertegenwoordigen iemand die zijn (legitieme) data terug wil van de servers van Megaupload. De Amerikaanse overheid verzet zich daartegen, met onder meer het argument dat deze meneer niet kan bewijzen eigenaar te zijn van de bestanden op de Megaupload server. Oké, dat EFF-stuk is een pleitnota in een lopende rechtszaak, maar het is wél een actuele vraag: welke rechten heb je (of verlies je) als je data in de cloud opslaat en wat mag de overheid er dan mee doen.

Vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar auteursrechtschendingen door Megaupload zijn alle servers van het bedrijf offline en in beslag genomen. Daarmee is ook alle legitieme (en minder legitieme) data opgeslagen op die servers onbereikbaar, en dat inspireert allerlei claims van mensen die daar toch wel weer toegang tot willen hebben.

De claim “het is mijn data en ik wil deze terug” gaat hem niet worden. Data “is” niets in de zin van de wet, en deze kan dus niet worden opgeëist.

“Ik heb er auteursrecht op”, wat deze meneer probeert, maakt ook weinig kans. Hebben van auteursrecht impliceert nog geen recht op afgifte van bitjes die een kopie van het werk representeren. Net zo min als het hebben van een kopie impliceert dat je daar wat mee mag.

“Ik heb betaald voor de hardware”. Ah kijk, nú komen we ergens. Als een server daar eigendom is van de klant, dan kan deze hem opeisen. Natuurlijk moet wel het strafrechtelijk onderzoek zijn afgerond, maar de klant is in dat geval een onschuldige derde-eigenaar en die heeft recht op zijn spullen terug. Maar bij de cloud koop je zelden de fysieke hardware (dedicated server).

“Ik húúr dat ding netjes”. Nee, als huurder heb je geen recht op toegang tot het gehuurde als de verhuurder in de problemen raakt. Je hebt recht op je eigendommen terug, maar dat zou hier dus die data zijn en die hadden we al gehad.

“Mijn contract bepaalt expliciet dat ik recht heb op mijn data in situaties als deze”. Dat is een hele mooie contractuele bepaling, en eigenlijk moet iedereen eisen die in het cloudcontract te krijgen. Alleen helpt het nu net heel weinig in deze situatie: de FBI heeft niets te maken met zo’n contract. Megaupload Inc wel, maar ja daar is weinig meer te halen.

Dus nee, ik zie hem niet. Het devies blijft net als bij mijn oude PC met 4.77 MHz 8088 processor: maak backups, je hebt nooit genoeg backups.

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: donderdag 8 november 2012, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry