Kwart eeuw homo-emancipatie in Nederlandse krijgsmacht

09/11
2012
De Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK) viert vandaag haar 25-jarig bestaan. Dat gebeurt in Amersfoort waar valt deel te nemen aan verschillende workshops. Daarnaast speelt onder anderen Margreet Dolman een rol, is er live muziek en eindigt de dag met een feestelijke borrel. Er is bovendien een boek verschenen onder de titel ‘Defensie’s Trots, 25 jaar Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht’. Hoofddirecteur Personeel luitenant generaal Willem van de Water kreeg het 1e exemplaar uit handen van voorzitter SHK majoor Peter Kees Hamstra.

De SHK behartigt sinds 1987 de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) bij Defensie.
Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar. Ook de zichtbaarheid is enorm vergroot, onder meer via de jaarlijkse deelname van Defensie aan de Canal Parade.

Niet voltooid

De tolerantie voor homoseksuelen onder Defensiepersoneel mag dan zijn toegenomen, er liggen volgens Hamstra wel degelijk problemen op de loer. “In de beginjaren van de SHK is aangekondigd dat de stichting zichzelf zou opheffen zodra alle belemmeringen voor LHBT-personeel zouden verdwijnen. Nu, 25 jaar later, kunnen we vaststellen dat die dag niet is aangebroken.” Hamstra weet immers dat de homo-emancipatie niet is voltooid omdat er anno 2012 nog altijd mannen en vrouwen zijn, die niet voor hun geaardheid uit durven komen. “De SHK blijft daarom strijden voor sociale acceptatie en inclusie. Daarnaast is de tijd aangebroken om de kwalitatieve meerwaarde van roze diversiteit als organisatie te erkennen en te gebruiken”.

Jammer

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert onderstreept het belang van de SHK: “Ik feliciteer de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht met haar 25-jarige bestaan. De stichting heeft de afgelopen jaren veel werk verzet om homoseksualiteit breed geaccepteerd te krijgen binnen de krijgsmacht. Als gevolg daarvan is de tolerantie binnen Defensie sterk gegroeid. Bij Defensie ben je vrij om te zijn wie je bent. Het is jammer dat ik er vandaag niet bij kan zijn. Ik maak dat goed door volgend jaar mee te varen tijdens de Canal Pride.”

De SHK is medeoprichter van de NAVO LHBT Werkgroep en adviseert internationale Defensieorganisaties over het creëren en behouden van sociale veiligheid voor LHBT-personeel. De SHK leverde een bijdrage aan het Amerikaans onderzoek dat leidde tot het afschaffen van het Don´t Ask, Don´t Tell-beleid in 2010. 

Datum: vrijdag 9 november 2012, 16:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry