Maya’s verdwenen door droogte

09/11
2012
Wat is er met de Maya beschaving gebeurd? Die vraag stellen archeologen zich al meer dan een eeuw. Nu is er een antwoord.

De Maya's waren heer en meester in het centrale deel van Midden-Amerika. Vanaf de negende eeuw stortte de maatschappij van dit indianenvolk ineens in elkaar. Steden werden verlaten, het volk leek te verdwenen in het niets. Dat komt door droogte, zegt een internationaal onderzoeksteam nu. Ze komen tot die conclusie na onderzoek van stalactieten in de Yok Balum grot in Belize.

Deze stalactieten worden gevormd door regenwater dat kalk afzet. Door de opbouw van deze stalactieten te onderzoeken kun je dus precies zien hoe nat of droog het was. Dit regenarchief toont aan dat het erg nat was tussen 450 en 600. In deze periode kwamen nabijgelegen Maya-steden als Tikal en Caracol tot bloei. Grote delen van het oerwoud werden gekapt. Dan begint de regen sterk af te nemen. Het dieptepunt komt vlak na het jaar 1000. Het is in deze periode dat de Maya hun steden verlaten.

Volgens de onderzoekers zorgden de lange periodes van droogte voor hongersnood, ziekte en maatschappelijke onrust. De Maya stierven of trokken weg. Hun imposante steden bleven liggen, overwoekerd door het oerwoud. Het is een waarschuwing hoe ernstig klimaatverandering kan zijn, zo schrijven de archeologen in het vakblad Science.

Lees meer

Blinde molrat kankerresistent

Nieuw! Mens met snorharen

‘Was drogen veroorzaakt astma’

Bron: faqt.nl

Datum: vrijdag 9 november 2012, 08:11
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Belize, Groningen, Leek

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry