Opstelten presenteert zestien nieuwe presidenten gerechten

15/10
2012
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, F.W.H. van den Emster, hebben op 15 oktober in Den Haag de zestien nieuwe presidenten van de gerechten gepresenteerd. De presidenten staan voor de opdracht om de rechtspraak te vernieuwen. De nieuwe gerechtelijke kaart, die op 1 januari 2013 in werking treedt, is daarvoor de basis.

Procederen via internet

In een toespraak gaf minister Opstelten aan dat een van die vernieuwingsopdrachten de vereenvoudiging en digitalisering van civiele en bestuursrechtelijke procedures betreft. Volgens Opstelten zijn deze procedures voor de burger nu te ondoorzichtig en traag. “Het moet sneller, begrijpelijker en toegankelijker”, zei de minister.

Om dit te illustreren schetste Opstelten een mogelijk toekomstbeeld, waarin burgers straks thuis op hun computer met een simpel formulier de rechter kunnen vragen om zich te buigen over een geschil met hun werkgever of gemeente. Zij kunnen dan digitaal procederen.

Meer zichtbaarheid rechtspraak in samenleving

Tenslotte sprak de minister de hoop uit dat de presidenten veel zullen doen om de zichtbaarheid van de rechtspraak in de samenleving te vergroten. Om toe te lichten waarom rechters beslissingen nemen zoals deze worden genomen, en om de beeldvorming over de rechtspraak dichter bij de realiteit te brengen.

Minister Opstelten te midden van de nieuwe presidenten van de gerechten.

(1 foto)

Minister Opstelten te midden van de nieuwe presidenten van de gerechten.

Beschikbaar in hoge resolutie

Datum: maandag 15 oktober 2012, 14:30
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry