Wetenschap maakt binnen één minuut olie

02/11
2012
Olie maken: de natuur heeft er miljoenen jaren voor nodig. De wetenschap toont nu aan dat het ook sneller kan en tovert algen binnen één minuut om tot olie. En nog efficiënt ook.

“We proberen het proces in de natuur waarin ruwe olie uit zeedieren wordt gemaakt, na te bootsen,” vertelt onderzoeker Phil Savage van de universiteit van Michigan. Daarvoor maken Savage en zijn collega’s gebruik van algen uit het geslacht Nannochloropsis.

Hoe werkt het?

De onderzoekers vullen een stalen buisje met 1,5 milliliter natte algen, sluiten het en gooien het in zeer heet zand (ongeveer 593 graden Celsius). Doordat er maar weinig algen in het buisje zitten, worden deze goed door en door verhit. Maar al na een minuutje halen de onderzoekers de algen weer uit het zand. Door de korte tijdsduur zijn de algen dan nog lang niet zo warm als het zand, hun temperatuur bedraagt ongeveer 287 graden Celsius.

Korte tijd

Eerder experimenteerden de onderzoekers ook al met deze aanpak, maar toen lieten ze de algen veel langer in het zand liggen. Tussen de tien tot veertig minuten, bij een temperatuur van zo’n 300 graden Celsius. Dat werkte ook, maar was lang niet zo efficiënt. In het beste geval kon vijftig procent van de algen in olie worden omgezet. Dat is aanzienlijk minder dan tijdens het hierboven beschreven experiment: zo’n negentig procent van de energie die oorspronkelijk in de algen zat, zat ook in de geproduceerde olie.

Datum: vrijdag 2 november 2012, 15:26
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry