Daarom stijgt de zeespiegel veel sneller dan voorspeld

02/11
2012
De zeespiegel stijgt veel sneller dan wetenschappers verwachtten, zo vertellen wetenschappers dit weekend tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van The Geological Society of America. Het lijkt erop dat de modellen die de zeespiegelstijging moeten voorspellen cruciale processen over het hoofd zien.

In 2007 kwam het laatste officiële rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change uit. In het rapport werd tegen het jaar 2100 een wereldwijde zeespiegelstijging van 0,2 tot 0,5 meter voorspeld. Inmiddels zitten we al bijna aan die zeespiegelstijging en wijst alles erop dat we tegen het jaar 2100 eerder tegen een zeespiegelstijging van ongeveer één meter of meer aan zullen kijken.

Terugkoppeling

Hoe kunnen al die modellen er zo naast zitten? Komend weekend doet onderzoeker Bill Hay dat tijdens een bijeenkomst van The Geological Society of America uit de doeken. “Wat er mist in de modellen die gebruikt worden om de zeespiegelstijging te voorspellen, zijn belangrijke terugkoppelingen die alles versnellen.” Het zijn effecten die veroorzaakt worden door het smeltende ijs en die het smelten weer versnellen.

Datum: vrijdag 2 november 2012, 16:44
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry