Android grijpt marktaandeel van 75 procent

02/11
2012
Driekwart van alle smartphones draait op het Android-besturingssysteem van Google. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. Apple beschikt met de iPhone over een marktaandeel van 14,9 procent.

Android draait onder meer op smartphones van Samsung, HTC, LG en Sony

De cijfers van IDC hebben betrekking op het derde kwartaal van 2012, een periode die volgens het onderzoeksbureau vooral positief is verlopen voor Google. Zo gingen er in slechts drie maanden tijd 136 miljoen Android-telefoons over de toonbank. 'Dit is meer dan de totale smartphone-verkoop van heel 2007', aldus het rapport van IDC.

In het derde kwartaal van 2011 had Android nog een marktaandeel van 57,5 procent. De sterke groei naar 75 procent in dezelfde periode van 2012, is volgens IDC vooral te danken aan de succesvolle Galaxy-toestellen die Samsung op de markt heeft gebracht.

Apple
Het iOS van Apple staat op een tweede plaats, zij het op grote afstand. De iPhone groeide namelijk met 0,9 procentpunt, naar een marktaandeel van 14,9 procent. De cijfers van IDC beslaan echter de periode juli, augustus en september, waardoor de nieuwe iPhone 5 dus nog niet is meegenomen. Het nieuwe Apple-mobieltje ging in het eerste weekend al 5 miljoen keer van de hand.

Zoals verwacht zag BlackBerry het marktaandeel ook het afgelopen kwartaal verder teruglopen, van 9,5 naar 4,3 procent. Het uitblijven van nieuwe smartphones lijkt hierbij de grootste oorzaak te zijn. Ook het Symbian OS liep flink terug (van 14,6 naar 2,3 procent), nu fabrikant Nokia vol inzet op Windows Phone 8 van Microsoft.

Windows Phone
Windows Phone was het enige besturingssysteem dat naast Android en iOS marktaandeel heeft gewonnen. Zij het bescheiden. Had Microsoft vorig jaar nog een aandeel van 1,2 procent, het afgelopen kwartaal groeide Windows Phone naar 2 procent. Microsoft en Nokia verwachten in het vierde kwartaal een substantieel markaandeel te kunnen gaan veroveren met het nieuwe Windows Phone 8.

Door Elmar Rekers / Computer!Totaal

Datum: vrijdag 2 november 2012, 13:21
Bron: Elsevier Internet
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry