Civiel medegebruik Gilze-Rijen kan snel

31/10
2012
Het civiel medegebruik van Vliegbasis Gilze-Rijen kan al in het nieuwe jaar beginnen in de vorm van een experiment.

Het zou dan moeten gaan om het onderhoud aan de 6 helikopters van de ANWB en 2 van de Duitse zusterorganisatie ADAC door de Daedalus Aviation Group, in samenwerking met ADAC Luftfahrt Technik. Daarnaast wordt gekeken naar testmogelijkheden voor de vliegende auto, de PAL-V gyrocopter.

Dat stelt de werkgroep voor die in opdracht van overheid en bedrijfsleven de mogelijkheid van civiel medegebruik van Vliegbasis Gilze-Rijen heeft onderzocht. Vanmiddag is het eerste rapport, na een demonstratie in het Vliegveiligheid Oefen- en Trainingscentrum (VOTC), aangeboden aan minister van Defensie Hans Hillen.

Langer

Behalve de initiatieven die snel kunnen worden opgepakt, zijn er ook mogelijkheden die nadere uitwerking behoeven. Het betreft de oprichting van een nationaal kenniscentrum (civiel-militair) voor simulatie, de versteviging van de relatie tussen vliegbasis en onderwijs en civiel medegebruik van het Vliegveiligheid Oefen- en Trainingscentrum. In het VOTC kan de helikopterbemanning werkelijk oefenen op (nood)landingen te water.

Hecht

In april dit jaar ondertekenden minister Hans Hillen, staatssecretaris Frans Weekers (Financiën), de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus en waarnemend burgemeester André Osterloh van Gilze-Rijen een intentieverklaring. Daarin zeiden zij de werkgelegenheid in de luchtvaartsector te willen bevorderen door een hechte samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Dat leidde tot de oprichting van de werkgroep die vandaag met een eerste werkdocument naar buiten kwam.

Werkgever

Defensie is nu al een belangrijke werkgever in de provincie Brabant en de Vliegbasis Gilze-Rijen is dat voor de omgeving. Sinds de samenvoeging met Vliegbasis Soesterberg en de oprichting van het Defensie Helikopter Commando werken er circa 2.100 mensen.

Datum: woensdag 31 oktober 2012, 15:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Tilburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry