Afvallen? Verbrand calorieën tijdens een horrorfilm

29/10
2012
Het kijken van een horrorfilm is goed voor het calorieverbruik. Door enge films neemt de eetlust af, versnelt de stofwisseling en worden meer calorieën verbrand.

Het kijken van The Shining zorgt voor het hoogste calorieverbruik

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Westminster. De onderzoekers maten onder meer de hartslag en de zuurstofopname van de proefpersonen terwijl zij horrorfilms keken.

Half uur wandelen
Anderhalf uur griezelen tijdens een horrorfilm is vergelijkbaar met een half uur wandelen: het gemiddelde verbruik is 113 calorieën.

Volgens Richard Mackenzie, leider van het onderzoek, leidden alle geteste films tot een toename van de hartslag bij de proefpersonen. Het bloed stroomde sneller door het lichaam en de pols versnelde waardoor het lichaam een golf van adrenaline ervaarde.

De adrenaline werd geproduceerd door de korte, intense momenten van stress. De eetlust verminderde, de stofwisseling versnelde en uiteindelijk werden er meer calorieën verbrand.

Effectief
Het onderzoek wees uit dat films met veel schrikmomenten zorgden voor de meeste verbranding omdat de hartslag dan extreem oploopt.

Sommige films zijn dan ook doeltreffender dan andere. De horrorfilm The Shining uit 1980 met Jack Nicholson bleek de meeste calorieën (184) te verbranden. Ook Jaws uit 1975 en The Exorcist uit 1973 zijn goed voor veel calorieverbruik.

Top tien:
1. The Shining 184 calorieën
2. Jaws 161 calorieën
3. The Exorcist: 158 calorieën
4. Alien: 152 calorieën
5. Saw: 133 calorieën
6. A Nightmare on Elm Street: 118 calorieën
7. Paranormal Activity: 111 calorieën
8. The Texas Chain Massacre: 107 calorieën
9. The Blair Witch Project: 105 calorieën
10. [Rec]: 101 calorieën

Door Marieke Smits

Datum: maandag 29 oktober 2012, 16:35
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry