Tien jaar langer leven? Stop voor uw veertigste met roken!

29/10
2012
Nieuw onderzoek biedt rokers die in de dertig zijn een prima excuus om er nu toch echt eens mee te stoppen. Een studie van de universiteit van Oxford wijst uit dat vrouwen die voor hun veertigste stoppen met roken daar tot wel tien extra levensjaren mee winnen kunnen.

Dat schrijven de onderzoekers in het gezaghebbende blad The Lancet. Hun studie gaat in eerste instantie over roken onder vrouwen, maar heeft zeker ook implicaties voor rokende mannen.

Kleinere kans

Tweederde van alle sterfgevallen onder rokers die in de vijftig, zestig of zeventig jaar oud zijn, zijn het resultaat van roken, zo schrijven de onderzoekers. Maar vrouwen die rond hun dertigste stopten met roken, wisten de kans dat ze later door de gevolgen van roken vroegtijdig zouden sterven, met wel 97 procent te verkleinen. Heel concreet komt dat op het volgende neer, zo concludeert onderzoeker Richard Peto: “Rokers (zowel mannen als vrouwen, red.) die voordat ze de middelbare leeftijd bereiken stoppen met roken, winnen daarmee gemiddeld tien levensjaren extra.”

Datum: maandag 29 oktober 2012, 10:15
Bron: Scientias
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry