Regen deukt India in

24/10
2012
Aardbevingen hebben niets met het weer te maken. Wie een geoloog vraagt of een flinke storm een bevinkje kan veroorzaken, krijgt dat antwoord. Toch wil de volkswijsheid in aardbevingsgebieden dat het weer en een rommelende bodem wel degelijk met elkaar verband houden. Extreem heet weer, of juist veel regen zouden zorgen voor een verhoogde kans op een aardbeving.

Uit wetenschappelijke hoek komt nu steun voor die lang weg gehoonde theorie. Vorig jaar al kwam een onderzoek uit waaruit bleek dat bovengemiddeld veel zware aardbevingen vooraf worden gegaan door hevige stormen met veel regen. Nu is er een nieuwe studie van de Amerikaanse universiteit Caltech die aantoont dat in India en Nepal aardbevingen vaker na afloop van de moesson plaatsvinden.

De onderzoekers gebruikten satellietdata om de spanningen op de Indiase tektonische plaat te meten. Daaruit bleek dat het gewicht van het water in rivieren en meren door de moesson zo groot wordt, dat India indeukt. De spanning tussen de Indiase en de Aziatische plaat vermindert daardoor iets, waardoor de kans op aardbevingen afneemt.

Bijna gelijktijdig keek een ander team (van de universiteit van Florida) naar tyfoons en het voorkomen van aardbevingen in Taiwan. Ook hier bleek dat vooral zware aardbevingen voorkomen na een natte tyfoon. Ze denken dat ook het Chinese eiland door water wordt ingedrukt en dan weer omhoog komt. Bij die laatste beweging zouden de aardbevingen plaatsvinden.

De aardbevingstheorieën worden besproken in een artikelvan de American Geological Institute.

Lees meer

Angst vertroebelt waarneming

Melk tegen Aids

Een archief van 52.000 jaar

Bron: faqt.nl

Datum: woensdag 24 oktober 2012, 09:28
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: India, Nepal, Taiwan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry