Depressie leidt tot hartziektes

23/10
2012
Depressieve klachten hebben een negatieve invloed op het ontstaan en het beloop van hart- en vaatziekten. Een mogelijke verklaring ligt in ontstekingsmechanismen, blijkt uit onderzoek van de universiteit Tilburg. Die zijn ook betrokken bij aderverkalking, een belangrijke voorloper van hart- en vaatziekten.

Depressie en ontstekingsmechanismen blijken bij zowel oudere hartpatiƫnten, gezonde volwassenen en adolescenten met elkaar geassocieerd te zijn. Depressieve klachten hogere voorspellen ontstekingswaarden in het bloed en niet andersom. Vooral mensen die vaker last hebben van depressieve gevoelens laten hogere ontstekingswaarden zien. Ook een ongezonde leefstijl, zoals roken, niet sporten en overgewicht, spelen een belangrijke rol in deze relatie.

De resultaten tonen aan dat herhaalde depressieve klachten in combinatie met een ongezonde leefstijl bijdragen aan een verhoogd risico op hogere ontstekingswaarden in het bloed, al in de adolescentie. Dit verklaart mogelijk de verhoogde kans die depressieve mensen hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten alsook de slechtere prognose voor patiƫnten met hart- en vaatziekten.

Lees meer

Een archief van 52.000 jaar

Picasso meest gestolen schilder

Illegaal experiment: doorbraak?

Bron: faqt.nl

Datum: dinsdag 23 oktober 2012, 09:34
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Noord-Brabant, Tilburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry