Tiende editie 'Criminaliteit en rechtshandhaving'

22/10
2012
Den Haag , 22-10-2012

De tiende editie van 'Criminaliteit en rechtshandhaving' (PDF, 17,1 Mb) is vandaag verschenen, een gezamenlijke publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum en (sinds 2011) de Raad voor de rechtspraak. Deze publicatie bundelt de beschikbare statistische informatie over criminaliteit en rechtshandhaving in ons land. Kortom: de gang van zaken in de hele strafrechtelijke keten komt in beeld.

Krimp

In de periode 2005-2011 is een ‘krimp’ te zien in bijna alle onderdelen van de strafrechtelijke keten. De door de politie geregistreerde criminaliteit daalde met 11 procent. Nog sterker daalde de instroom bij het Openbaar Ministerie en vervolgens het aantal door het OM en de rechter afgehandelde strafzaken. Het aantal door het OM afgehandelde zaken daalde met 31 procent, terwijl de rechter 23 procent minder zaken behandelde.

Vrijheidsstraffen

Het aantal schuldigverklaringen daalde nog wat sterker (-27 procent), omdat het aandeel van vrijspraken en ontslagen van rechtsvervolging is toegenomen (van 6 naar 10 procent). Bij de door de rechter opgelegde straffen is het aandeel aan vrijheidsstraffen tussen 2005 en 2011 nauwelijks veranderd. Het aandeel taakstraffen is in deze periode gegroeid ten koste van het aandeel van boetes. 

Datum: maandag 22 oktober 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry