Gemeente Utrecht onderzoekt haalbaarheid windmolens

16/10
2012
UTRECHT (EZPress) - De gemeente Utrecht gaat de mogelijkheden voor de bouw van windmolens op bedrijventerrein Lage Weide verder onderzoeken. Daarbij wordt op verschillende locaties gekeken naar onder meer de landschappelijke inpassing, mogelijke hinder voor de omgeving en veiligheid. Een klankbordgroep van omwonenden en belanghebbenden denkt mee. De gemeenteraad beslist in september 2013 óf, waar en onder welke voorwaarden windenergie op Lage Weide kan.

De initiatiefnemer van het windmolenplan, Energie-U, heeft tien tot dertien locaties op het bedrijventerrein Lage Weide gevonden, waarvan vier plekken op gemeentegrond. Wethouder Duurzaamheid Mirjam de Rijk is tevreden met het grote aantal mogelijke locaties, ook van ondernemers: “Dat wijst op brede betrokkenheid en maakt het mogelijk een goede afweging te maken.`

Bewoners betrekken

De klankbordgroep, die in juni 2012 is opgericht en een formele adviesrol heeft, wordt nauw betrokken bij het beoordelen van verschillende opstellingen van windmolens op Lage Weide. Onder leiding van voorzitter Maarten Königs zoekt de klankbordgroep aanvulling met bewoners uit buurten die nu nog ontbreken. Verder vinden vanaf medio november 2012 inspraakbijeenkomsten plaats met omwonenden en belanghebbenden.

Onderzoeken

De komende maanden laat de gemeente een MER en een MKBA opstellen. Dat laatste gebeurt op verzoek van de bewoners. Burgemeester en wethouders leggen de uitkomsten van de onderzoeken voor aan de gemeenteraad. Die bepaalt aan de hand van de effecten die in kaart zijn gebracht of het windmolenplan doorgaat en zo ja waar en hoeveel windmolens er kunnen komen.

Utrechtse Energie!

Het windmolenplan maakt deel uit van het programma Utrechtse Energie! Daarmee ondersteunt de gemeente Utrecht bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Doel is het realiseren van een klimaatneutrale stad in 2030, waaraan windenergie een bijdrage kan leveren. Lokale opwekking van duurzame energie vermindert bovendien de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en buitenlandse energieleveranciers.

//Einde bericht

Bron: Gemeente Utrecht

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 16 oktober 2012, 00:29
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry