Rivierenlandse ondernemers blijven somber

27/08
2012
maandag 27 augustus 2012

Conjunctuurenquête Nederland (COEN) derde kwartaal 2012:

Hoewel het CBS onlangs een groei van 0,2% van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal rapporteerde, is dit prille herstel in Rivierenland nog niet direct zichtbaar. Zowel terugkijkend op het tweede kwartaal als vooruitblikkend naar het derde kwartaal, zien veel Rivierenlandse ondernemers het somber in. Hiermee blijft Rivierenland op veel vlakken achter bij het Nederlandse gemiddelde. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) voor het derde kwartaal van 2012, toegespitst op de regio Rivierenland.

Het economisch klimaat wordt door de Rivierenlandse ondernemers vaker negatief beoordeeld dan in het eerste kwartaal: 35% heeft het economisch klimaat zien verslechteren en slechts 3% zag een verbetering. Ook bij de verwachtingen voor het derde kwartaal hebben de pessimisten de overhand.

Ook bij de omzetontwikkeling houdt de negatieve trend aan: meer ondernemers verwachten een daling van de omzet in het derde kwartaal. Exporterende ondernemers hebben het wat beter gedaan in het afgelopen kwartaal: 16% zag de omzet uit export stijgen. Dit is opvallend aangezien de omstandigheden voor export er niet beter op zijn geworden. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn echter minder positief.

Ten aanzien van de personeelssterkte is Rivierenland negatief gestemd. Dit is van toepassing voor het tweede kwartaal maar ook voor het derde kwartaal en sluit aan bij de opgelopen werkloosheid in Nederland die in juli uitkwam op 6,5%.

Ook ten aanzien van de investeringen blijft de economische situatie verslechteren: 24% van de Rivierenlandse ondernemers is huiverig op dit vlak en verwacht een afname. Tot slot de winstgevendheid, die laat in Rivierenland een forse inzinking zien. Maar liefst 42% van de ondernemers zag een daling in het tweede kwartaal.

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/mn-coen.

Datum: maandag 27 augustus 2012, 08:54
Bron: KvK
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry