Zoektocht locatie Skaeve Huse

12/10
2012
12-10-2012

De gemeente Utrecht zoekt naar een geschikte locatie voor een Skaeve Huse woonvorm in de stad Utrecht. Hulp bij die zoektocht is welkom. De wijkraden is gevraagd mogelijk geschikte locaties in hun eigen wijk naar voren te brengen. Ook bewoners van Utrecht en anderen kunnen tot en met vrijdag 14 december suggesties aandragen via de website www.utrecht.nl/skaevehuse.

De gemeente is verantwoordelijk om ook voor mensen die niet passen in een reguliere woonomgeving een geschikte woonplek te vinden. De bewonersgroep waarvoor nu passende woonruimte wordt gezocht, bestaat uit mensen die zich niet kunnen houden aan ‘gedragsregels’ die gelden in een stedelijke woonbuurt (portiekflat of rijtjeshuis). Daardoor zijn zij niet te handhaven in een dergelijke woning. Een aantal van deze mensen is op straat beland, anderen verhuizen van opvanghuis naar opvanghuis. Als zij kunnen wonen op een rustige plek en met enige begeleiding, dan verbetert hun situatie aanzienlijk en is de overlast minimaal. De ervaringen in andere steden met deze aanpak zijn zeer positief. Deze woonvorm, Skaeve Huse geheten, bestaat in Utrecht uit zeven eenvoudige eenpersoonshuisjes en één begeleidersunit, die op enige afstand van andere huizen staan. De gemeente is uiteindelijk op zoek naar één geschikte locatie.

Zoekproces
Op dit moment vindt er een inventarisatie plaats van plekken in Utrecht die geschikt zouden kunnen zijn. Om te voorkomen dat geschikte locaties worden gemist, vraagt de gemeente wijkraden en anderen of er in hun wijk locaties zijn waar een Skaeve Huse project realiseerbaar is. De locaties die wijkraden en anderen aandragen, worden hieraan toegevoegd. Vervolgens vindt een analyse plaats per locatie om na te gaan of bestemmingsplannen een obstakel zijn, er vanuit milieu belemmeringen zijn en hoe de Skaeve Huse zouden kunnen passen in de buurt. De uitkomst van de zoektocht wordt besproken met de raadscommissie. Bij de (één of meerdere) locaties die het meest geschikt worden bevonden, volgt consultatie van de wijk en bewoners in de omgeving. Uiteindelijk leidt dit tot een voordracht van één locatie aan het college van b en w.

Voorwaarden voor een locatie

Het is niet eenvoudig om in een dicht bebouwde stad als Utrecht een geschikte locatie te vinden met voldoende afstand tot andere woonhuizen. Ook moet het geen desolate plek zijn. Het terrein moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet tussen de 500 en 1000 m2 groot zijn en op minimaal 75 meter van andere woonhuizen liggen. Een kortere afstand is mogelijk als er een fysieke afscheiding aanwezig is (water of een weg) of valt te realiseren (struiken). Openbaar vervoer moet bereikbaar zijn binnen een loopafstand van tien minuten en voorzieningen zoals winkels moeten binnen drie kilometer liggen. Het volledige zoekkader waaraan alle locaties worden getoetst, staat op www.utrecht.nl/skaevehuse.

Suggesties?
Op de gemeentelijke website: www.utrecht.nl/skaevehuse staat informatie over wat Skaeve Huse is, voor welke mensen die zijn bedoeld, welke ervaringen er al mee zijn opgedaan en hoe de zoektocht in Utrecht wordt ingezet. Bewoners van Utrecht en anderen kunnen tot en met vrijdag 14 december 2012 suggesties doen voor mogelijk geschikte locaties via skaevehuse@utrecht.nl (met vermelding van naam en telefoonnummer).

Datum: vrijdag 12 oktober 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Huizen, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry