Proefjaar Utrechtse evenementen: toegankelijk voor iedereen

09/10
2012
09-10-2012

Evenementen in Utrecht toegankelijker maken voor bezoekers en organisatoren, ook als zij niet (goed) kunnen lopen, blind of slechtziend zijn, doof of slechthorend of een verstandelijke beperking hebben. De gemeente Utrecht heeft laten onderzoeken aan welke criteria toegankelijke evenementen moeten voldoen. Komend jaar loopt een proef om organisatoren van evenementen te faciliteren bij het verbeteren van de toegankelijkheid van het evenement.
Voor het onderzoek zijn evenementen bezocht zoals de de Utrechtse Marathon, de Parade, de vrijmarkt op Koninginnedag en de Braderie op winkelcentrum Overvecht. Daarbij is de bereikbaarheid, de toegankelijkheid van de locatie binnen en buiten, de veiligheid, de begrijpelijkheid van informatie en de beschikbaarheid van informatie over de toegankelijkheid van het evenement onderzocht.

De belangenorganisatie voor mensen met een lichamelijke beperking, het Solgu en de belangenorganisatie voor ouderen, Cosbo hebben bijgedragen aan de handige checklist die aanvragers van een vergunning kunnen gebruiken om hun evenement toegankelijk(er) te maken. Utrecht heeft een (groot) aantal buitenlocaties voor evenementen. De gemeente werkt eraan deze locaties steeds toegankelijker te maken.

De gemeente Utrecht besloot al in 2007 te werken volgens Agenda 22. Agenda 22 is een werkmethodiek ontwikkeld door de Verenigde Naties. Deze methodiek is een opdracht van de Verenigde Naties aan overheden en gaat ervan uit dat mensen met een beperking recht hebben om deel te nemen aan de samenleving. Voor de gemeente houdt dat in dat bij alles wat wij besluiten wij ervoor zorgen dat mensen met een beperking niet (onbedoeld) worden buitengesloten. De gemeente Utrecht werkt hieraan nauw samen met belangenorganisaties voor mensen met een beperking zoals het Solgu, Cosbo, Platform GGz, LFB en MEE.

Datum: dinsdag 9 oktober 2012, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry